Pokrenuta peticija za spas Zrmanje; “Nadležni negiraju postojanje problema”

Eko udruge i građanske inicijative pokrenule su peticiju za spas kanjona Zrmanje. Priopćenje koje zajednički potpisuju udruge „Bioeduca”, „Zrmanja Eko” i građanska inicijativa „Zaštitimo Zrmanju, Velebit i Novigradsko more” objavljujemo u cijelosti:

“Rijeka Zrmanja neposredno je i trajno ugrožena zagađenjima iz bazena lužine i zapuštenih spremnika mazuta, uglavnom iz propalih pogona bivše obrovačke Tvornice glinice. Curenja opasnih tvari u rijeku sve su češća, osobito u doba obilnih kiša, a zadnji incident dogodio se prije nekoliko dana kada je u Zrmanju iscurila velika količina mazuta. Iako mazut, ispušten u tlo tijekom nestručne sanacije bivšeg postrojenja tvornice glinice, izvire u rijeku uvijek na istom mjestu, najvjerojatnije još od 2002. godine, a procjenjuje se da su količine još uvijek prisutne u tlu značajne (čak do 100 m3), nikada nisu poduzete nikakve mjere zaštite kojima bi se spriječilo zagađenje toka rijeke Zrmanje i Novigradskog mora u takvim situacijama. Druga velika opasnost za Zrmanju je sama glinica. Naime, lokalno stanovništvo kao i ekološke udruge tvrde da je sanacija bivšeg postrojenja napravljena nestručno i nekvalitetno te da povremeno dolazi do prelijevanja lužine iz sabirnih bazena u rijeku. Usprkos zabrinutosti lokalnog stanovništva i ekoloških udruga, nadležna tijela i institucije u potpunosti negiraju postojanje problema te ne poduzimaju apsolutno nikakve radnje čak ni u akutnim situacijama, kakva se dogodila prije nekoliko dana. Jedina reakcija nadležnog ministarstva na ekocid koji se trenutno događa u Zrmanji je iznenađenje i začuđenost nadležnog ministra.

Peticija za spas kanjona Zrmanje pokrenuta je kako bi široj javnosti ukazali na obim i važnost problema te potaknuli nadležna tijela i institucije da hitno pokrenu sveobuhvatne radnje kojima će se utvrditi propusti u sanaciji tvornice glinice te trenutni rizici i poduzeti adekvatna rješenja kojima će se rijeka Zrmanja trajno zaštititi od daljnjeg zagađenja. Zrmanja je jedna od najljepših hrvatskih rijeka i spada u zaštićeno područje Natura 2000. Prema hrvatskim zakonima odgovorni u ovakvim slučajevima počinitelji su teških kaznenih djela jer dugoročno zbog trovanja tla, zraka i pitke vode ugrožavaju okoliš (Članak 193 Kaznenog zakona) i ljudsko zdravlje (Članak 192. Kaznenog zakona). Zato nam pomozite da uvjerimo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da je situacija na Zrmanji alarmantna, da se radi o situaciji koja traži hitnu reakciju i mobilizaciju svih stručnih službi i da su upravo oni dužni pokrenuti niz radnji koje će u konačnici trajno zaštiti kanjon Zrmanje. Smatramo da je bilo kakvo daljnje ignoriranje problema neodgovorno, neetično i protuzakonito.”

Link na peticiju: https://www.citizengo.org/hr/176171-koje-mjere-planirate-poduzeti-kako-biste-sprijecili-daljnje-zagadenje-rijeke-zrmanje-i

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...