Policajcima povećanje plaće već od ovog mjeseca

I policijskim  službenicima bit će povećani dodaci na plaću, a isplaćivat će im se po modelu 3+1+2 posto, počevši od isplate plaće za ovaj mjesec, predviđeno je prijedlogom sporazuma koji je vlada prihvatila u srijedu na sjednici i ovlastila ministra unutarnjih poslova da ga potpiše sa sindikatima.

Sporazumom o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike utvrđuje se da se dodatak u osnovnoj plaći policajaca na radnim mjestima za koja je propisana isključivo srednja stručna sprema isplaćuje po modelu 3+1+2 posto.

Dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznosio bi tako tri posto, s isplatom u siječnju iduće godine. Od 1. lipnja iduće godine uvećao bi se za dodatnih jedan posto s isplatom u srpnju, a od 1. siječnja 2021. uvećao bi se za dodatnih dva posto, s isplatom u veljači.

Ukupna visina dodatka tako bi od 1. siječnja 2021. godine iznosila 6,11 posto.

Za ostale policijske službenike uveo bi se dodatak u osnovnoj plaći od tri posto od 1. rujna iduće godine, s isplatom u listopadu.

“Vlada pokazuje da želi osigurati bolje plaće” 

Dodaci iz ovog Sporazuma obračunavat će se do stupanja na snagu novog sustava plaća u javnim službama i državnoj službi, odnosno novog sustava plaća policijskih službenika.

“Ovaj Sporazum predstavlja kontinuitet rada ove vlade i želje da se sukladno financijskim mogućnostima svim policijskim službenicima, osim boljih uvjeta rada i opremljenosti, osiguraju i bolje plaće”, rekao je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar je istaknuo i da su kroz pregovore sa Sindikatom policije Hrvatske, Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a i Sindikatom državnih i lokalnih službenika od lipnja 2017. godine do sada postignuti pomaci u poboljšanju materijalnih prava djelatnika  jer su povećani najniži koeficijenti policijskih službenika, onih srednje stručne spreme na 0,8 i 0,85, da je vraćen dodatak od dva i četiri posto za višu i visoku stručnu spremu, koji su u prethodnom razdoblju neopravdano smanjeni, kao i da su povećani koeficijenti i većem broju djelatnika kriminalističke policije.

Dodao je tome i vraćanje beneficiranog radnog staža pojedinim djelatnicima koji je ukinut ili umanjen 2013. godine, a istaknuo je i osiguranje novca za primjenu odredbe o otpremninama policijskim službenicima, što je godinama bilo odgađano, te uvođenje naknade za stanovanje policijskom službeniku raspoređenom u mjesto rada koje je preko 100 kilometara udaljeno od mjesta njegovog prebivališta ili na otoku.

Vlada je donijela i odluku o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj te dijelom u prošloj godini u ukupnom iznosu od 10,6 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...