Potpisani ugovori za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića “Cvitić” u Turnju

Općina Sv. Filip i Jakov je danas u općinskoj vijećnici u Sv. Filipu i Jakovu potpisala ugovor za izgradnju dječjeg vrtića Cvitić u Turnju sa Zajednicom ponuditelja: ELEKTROCENTAR PETEK d.o.o. i MIPEK d.o.o. iz Ivanić grada (7.682.785,56 kuna sa PDV-om) te ugovor za opremanje sa tvrtkom ASTREJA PLUS d.o.o. iz Zagreba (643.722,50 kn sa PDV-om). Na potpisivanju ugovora navedeno je da će se realizacijom predmetnog projekta stvoriti infrastrukturni preduvjeti za kvalitetno izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.

“Zbog potpisivanja ovog ugovora danas u sebi osjećam veliku sreću, jer iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradit će se 372 m² bruto građevinske površine dječjeg vrtića rekonstruirano i opremljeno za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Također, uspostavit će se sustav odgojnih jedinica za 54 djece: 1. jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do 3 god. ) 12 djece; 2. jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 god) 22 djece; 3. jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) 20 djece.

Nova radna mjesta i poboljšanje kvalitete

Trenutno u područnom dječjem vrtiću u Turnju rade 2 odgojitelja te čistačica na 0,75% radnog vremena a projekt izravno doprinosi stvaranju novih radnih mjesta. Za potrebe upravljanja vrtićem u skladu sa Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja će biti zaposleno 4,25 novih osoba odgovarajuće stručne spreme za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u skladu s važećom zakonskom regulativom.Tako se u 2020. godini, odnosno po završetku realizacije projekta, planira zaposliti dodatno 4 odgojitelja, 1 pomoćni kuhar i postojeća spremačica na puno radno vrijeme.

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja kao pružatelja roditeljske skrbi.

“Povećanje radnih kapaciteta roditelja utječe pozitivno na mogućnosti zapošljavanja te samozapošljavanja. Ujedno, uključivanjem u programe dječjeg vrtića, djeci se osiguravaju uvjeti za osobni razvoj i učenje te daljnje obrazovanje i osposobljavanje”, zaključio je Pelicarić.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...