Cestitka_Uskrs

Presuda za aferu Ina-MOL; Sanaderu šest godina zatvora

Nakon godine i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas je objavljena nova nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL.

10:16 “Sanader je uredno sudjelovao u postupku do rujna kada je operiran o čemu nije obavijestio sudsko vijeće, a zahvat mu nije bio nužan što je bilo nadmeno opstruiranje postupka”, govori sudac.

10:15 “Razvidno je da je u ovom postupku dokazano da su Samader i Hernadi počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Hernadi je za cijelo vrijeme postupka nedostupan sudu iako je za njim raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog”, kazao je sudac.

10:14 Sanaderu i Hernadiju nalaže se da podmire troškove suđenja od cca 60 tisuća kuna.

10:13 Sanaderu se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi. Sanaderu se oduzima imovinska korist. Iznos od pet milijuna eura mora platiti Dioki iz Švicarske u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

10:11 Ivo Sanader je počinio kazneno djelo primanje mita, a Hernadi davanja mita. Sanader se osuđuje na šest godina zatvora, a Hernadi se osuđuje na dvije godine zatvora

10:04 Sanader i Hernadi su proglašeni krivima za davanje i primanje mita.

“Ivo Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će RH Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se Molu prepusta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila.

Vlada je bez osnove dala Molu upravljanje Inom. Hernadi mu je kao protuuslugu osigurao isplatu 10 milijuna eura preko Imre Fazatesa zaključenjem fiktivnih ugovora s tvrtkom Roberta Ježića. Uplaćeno je pet milijuna eura koje je Ježić trebao ispatiti Sanaderu. Ostatak od 5 milijuna eura nije isplaćen jer je Ježić raskinuo ugovor.”, rekao je sudac.

10:00 Uskoro bi trebalo početi izricanje presude.

9:30 Za sada na sud nisu stigli ni Sanader ni njegovi odvjetnici

Za što je optužen Sanader?

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Postane li presuda pravomoćna, Sanader će, po zahtjevu tužiteljstva, državi morati vratiti 10 milijuna eura.

Sanader, koji je od travnja na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska, nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti. Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

I dok je USKOK ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hernadija, njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

Ustavni sud srušio presudu

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra da je tijekom ponovljenog suđenja njezinom branjeniku uskraćen pravičan postupak te da mu nije omogućeno očitovanje o optužnici niti iznošenje obrane.

Hernadijeva odvjetnica Laura Valković je zatražila oslobađajuću presudu za svojeg branjenika navodeći da je u odnosu na njega zastara nastupila u svibnju ove godine. Uz to, Valković je naglasila da tužiteljstvo nije predočilo nijedan dokaz koji bi potvrdio inkriminiranu vezu Sanadera i Hernadija.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

No, nekada najmoćniji hrvatski političar u travnju je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.

Još uvijek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...