Prosvjed roditelja njegovatelja: “Ne možemo živjeti od 2.500 kuna, želimo plaću, a ne socijalnu naknadu!”

Roditelji njegovatelji i njegovatelji održali su danas prosvjed kojim su još jednom pozvali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa.

Prosvjedom žele ukazati na neprihvatljivu i neodrživu situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom i roditelji sa statusom njegovatelja zbog nepoštivanja Ustava RH i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom jer naknada za roditelje sa statusom njegovatelja, u iznosu od 2500 kuna mjesečno, za 24-satnu njegu ne samo da nije dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova života.

Minuta šutnje za socijalnu naknadu

Danas je na prosvjedu naš reporter Ivan Hrstić razgovarao sa Suzanom Rešetar iz Udruge Sjena koja je komentirala politiku resornog ministarstva prema roditeljima njegovateljima i iznos koji dobivaju, a koji nije dostatan za život.

“Roditelji su danas ovdje, po drugi put u dva mjeseca, da opet zatraže svoja prava i dostojanstven život. 2.500 kuna nije nešto od čega se može živjeti. Troškovi života su se zadnjih godina povećali za 60 posto.”

Istaknula je kako je davanje statusa roditeljima njegovateljima najbolje rješenje jer je smještanje djece u institucije skuplje, ali je naglasila kako i svako dijete zaslužuje odrastati sa svojom obitelji.

“Najjeftinije rješenje je dati status roditelji njegovatelju, premda Ministarstvo često zaboravlja da je smještanje te djece u institucije duplo skuplje od iznosa koji se daje roditeljima.”

“Svako dijete zaslužuje odrastati u svojoj obitelji. Mi imamo pravo na svoju djecu i ta djeca imaju pravo na svoje roditelje. Oblici podrške, a to su izbori koje Ministarsvo danas nudi jest smjestiti dijete u instituciju. Pa ja pitam gospodu bi li oni svoje dijete smjestili u instituciju kada su bolesna.”

Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta “enormno visoki”.

“Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti – ‘možete dijete smjestiti u instituciju'”, poručila je Rešetar.

Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.

Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Majka iz Vukovara kazala je na prosvjedu:

“Mi roditelj ne smijemo se ni razboljeti, jer onda dijete treba u udomiteljsku obitelj ili ustanovu, jer vi tako kažete. Jer bolje mu je tamo nego u njegovoj obtelji. Pijemo tablete i govorimo da će proći, ali došlo je vrijeme za skalper.

Riješite to, primite tuđe ideje, samo je potrebna volja. Za mene je toliko bolna tema, ali nekako ću to prozborit. Mi roditelji njegovatelji s vremenom smo izgubili osobnost. Nemamo pravo na želje i potrebe jer 24 sata brinemoo i njegujemo, vadimo iz epileptičkih napada i oživljavamo svoju djecu. Zašto bi bile supruge, prijateljice, članovi društva? Nema potrebe, diskriminirani smo u svakom pogledu.

Gospodo sve ste već puno puta čuli, samo ću reći sram vas bilo jer tretirate roditelje koji su djecu izgubili na način na koji ih tretirate. Računajte ovako, ako umre dijete, automatski ste pokopali i roditelja. Ne znate što radite i u šta ste se ogriješili. Razmislite što radite. Svi ovi ljudi koje gledam, hvala vam što ste došli”, prenosi Index.

“Tko će čuvati moje dijete ako se ja razbolim”, pita jedna majka.

Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima

Više puta su pozvali ministricu Bedeković i njene savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako “žele plaću, a ne socijalnu naknadu”.

Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi niti ne pripada.

Zahtjevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...