Sindikat novinara uz nenastavno osoblje: “Oni brinu da djeca i učitelji budu u čistom i toplom”

“Sindikat novinara Hrvatske i dalje solidarno stoji uz nenastavno osoblje u našim obrazovnim ustanovama. Kada smo podržali zahtjeve učitelja i dali potporu sindikatima obrazovanja koji su vodili štrajk ta potpora bila je usmjerena i prema 12.000 kuharica, čistačica, domara, portira i 3000 računovođa i tajnika”, priopćeno je iz SNH u četvrtak.

“Tijekom mjesec dana štrajka povećanje koeficijenta složenosti poslova za sve za 6,11 posto postala je gotovo krilatica i cijela Hrvatska je pričala o koeficijentu. Dogovor u kojem su učitelji dobili koeficijent, a većina nenastavnog osoblja dodatke neizbježno je doveo do deficita zadovoljstva postignutim i osjećaja da su kuharice, čistačice, domari, portiri korišteni za podizanje emocionalnog naboja štrajka, a kasnije ostavljeni s dodacima.

Najvažnije je da je riječ o ljudima koji su se uključili u štrajk, o ljudima koji se brinu da nam djeca i učitelji borave u čistom i toplom. Sve to rade s plaćama od oko 3000 kuna i uz sve veće zahtjeve jer je još od 2014. na snazi zabrana zapošljavanja, a od 2013. koeficijent im je smanjen za 3 posto.

Štrajk prosvjetara ne bi uspio da nije bilo široke potpore cjelokupnog društva, drugih sindikata i razumijevanja roditelja. Taj štrajk i prosvjed u Zagrebu pokazali su što radnička i ljudska solidarnost mogu.

Ovim putem pozivamo i ostale sindikate da pruže potporu nenastavnom osoblju u njihovoj borbi za bolja materijalna prava kako bi znali da solidarno, kao radnici, stojimo uz njih.

Također izražavamo potporu svim radnicima u Hrvatskoj i njihovim sindikatima koji se transparentno bore za bolje uvjete rada i materijalna prava svojih članova”, navode u priopćenju, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...