Sinoć otvorena virska adventska manifestacija uz mnoštvo zabave i sadržaja

Lijepa subotnja večer otvaranja manifestacije Advent na Viru privukla je mnoštvo Virana i gostiju otoka iz susjednih mjesta, koji su tijekom večeri uživali u prvom subotnjem adventskom programu. Pjevali su domaća mješovita klapa Puntadura, proslavljeni zadarski sveučilišni a cappella zbor A.K.A. Crescendo i legendarna zadarska grupa Forum, a sve je počelo paljenjem prve adventske svijeće. Virski župnik don Jure Zubović uputio je okupljenima na adventskom trgu prigodne riječi, nakon čega je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Rajko Radović simbolički upalio prvu svijeću. Istovremeno se na prostoru virskog boćališta, lanjskog klizališta, otvorio dječji zabavni park Božićna čarolija koji je odmah osvojio razigrane mališane. Sinoćnji događaj, kao i sve koji dolaze u programu Adventa na Viru 2019., organizirali su destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i Turistička zajednica Općine Vir, dok su na štandovima uz uobičajenu ponudu kobasica, vrućih napitaka i suhih kolača, tete i djelatnici Dječjeg vrtića Smješko prikupljali sredstva za Odjel pedijatrije Opće bolnice Zadar. Riječ je o tradicionalnoj humanitarnoj akciji u kojoj izradom i prodajom božićnih suvenira sudjeluju virski mališani, polaznici Smješka, a sva prikupljena sredstva donirat će se Odjelu pedijatrije u zadarskoj bolnici.

Atrakcija večeri ipak su bile virske zumba plesačice koje su se predstavile energičnom zumba koreografijom uz obilje snježnih papirnatih konfeta. Darovite virske plesačice vode Emerika Tičić de los Santos i njezin suprug Enmanuel de los Santos iz Plesnog kluba Zadar, s kojima su mlade virske plesačice spremile i izvele standardnu latino koreografiju.

Iako postoje već šest godina tijekom kojih su odradili više stotina koncerata i ostavili na tisuće pravih i improviziranih pozornica iza sebe, pa čak u međuvremenu nastupili u njujorškom Carnegie Hallu ili Supertalentu, kada su dobili zlatni gumb kao prvi izvođači kojima je to pošlo za rukom ili glasom, na otoku Viru nikad nisu pjevali. Mladi zadarski sveučilištarci i pjevači iz proslavljenog a cappella zbora A.K.A. Crescendo, napokon će se predstaviti virskoj publici u subotu 30. studenoga. Povod nije mogao biti ljepši: otvaranje manifestacije Advent na Viru.

– Otvorit ćemo manifestaciju s nekoliko božićnih pjesama. Izbor je veliki, pa se još nismo odlučili što ćemo pjevati, ali u pitanju će biti šest domaćih i stranih pjesama – kaže u ime zadarskog sveučilišnog zbora Lucija Grabovac. Lucija je studentica knjižničarstva i informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru s dugom pjevačkom karijerom tijekom koje je s klapom Anima Maris nastupila na Virskoj terci, pa joj virska pozornica nije nepoznata, ali ovo će joj biti prvi virski nastup s A.K.A. Crescendom.

– Svi jedva čekamo nastup. Nismo nikad pjevali na otoku, iako nas ljudi iz Vir turizma i virske Turističke zajednice zovu već nekoliko godina. Jednostavno nam se zbog drugih obaveza nikad nije poklopilo, ali sada napokon jest – govori Lucija. Jasno je i zašto se tako dugo čekalo na pravi trenutak; virski nastup tek je jedan u nizu, jer zbor A.K.A. Crescendo do kraja godine nastupa od Trogira do Rijeke, Istre i Zagreba, odnosno po cijeloj Hrvatskoj.

– Jedino nas neće biti u Slavoniji. Pokušali smo organizirati koncert u Osijeku, jer nam je jedan dečko u sastavu Osječanin, ali nam je program toliko bukiran da nismo pronašli slobodan termin – kaže Lucija. Dakle, napokon, u subotnjem programu otvaranja manifestacije Advent na Viru (18 sati) pjeva zadarski A.K.A. Crescendo, a pored zadarskih studenata slušat ćemo domaću klapu Puntadura i legendarni zadarski Forum te uživati u plesnom performansu virskih Zumbi, kao i u otvaranju dječje Božićne čarolije u šatoru na prostoru boćališta, odnosno lanjskog klizališta. Evo redoslijeda programa: počinje se s paljenjem prve adventske svijeće, potom pjeva mješovita klapa Puntadura, pa nastupa A.K.A. Crescendo, a nakon zadarskih sveučilištaraca plešu cure iz virske Zumbe te za kraj slijedi koncert grupe Forum.

Dječji kutak Božićne čarolije

Zavirili smo u kutak Božićne čarolije pod šatorom lanjskog klizališta i uvjerili se u primamljivo šarenilo te mnoštvo sadržaja za najmlađe Viranke i Virane. Nema sumnje kako će tijekom Adventa na Viru virski mališani uživati u svom omiljenom adventskom kutku u društvu s igračkama, omiljenim likovima i prostoru za igru. Božićna čarolija vrata svoga svijeta otvorit će u subotu od 18 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...