Školama stigla obavijest; Nadoknada subotama, a evo koliko traju praznici i nastavna godina

Ministarstvo obrazovanja objavilo je rezultate ankete koju su proveli u školama. Od 1144 škole, samo njih 152 ne planiraju produljenje nastavne godine.

Do petka u 12 sati na upitnik Ministarstva obrazovanja o planovima za nadoknadu školske godine odgovorile su 1144 škole. Čak 992 škole planiraju nadoknađivati dane izgubljene tijekom štrajka tako da će produljiti nastavnu godinu. O tome koliko dana bi produljile godinu škole su se različito izjašnjavale. U 70 škola izjasnili su se da im ne treba nadoknada ni jednog dana, odnosno, nastavna godina bi u njima trajala kako je i planirano, do 17. lipnja 2020.

Najviše ih je, čak 466, reklo kako trebaju nadoknaditi 16 dana, a po tri škole u anketi su se izjasnile da su izgubile čak 17 i 18 dana nastave.

Od 992 škole, njih 386 planira nadoknadu od šest dana, dok maksimalnih 16 dana nadoknade planiraju nadoknaditi 2 škole.

Ministarstvo je tijekom posljepodneva objavilo upute školama o načinu nadoknade nastave.

Preporuka je da se dio nastave odradi subotom, da se skrate zimski ili praznici za Uskrs (koji bi trajali tri dana), te da se nastavna godina produljuje najkasnije do 26. lipnja. Ministarstvo je uputilo na javno savjetovanje i izmjene kalendara polaganja mature, ali na način da se neki ispiti polažu prije završetka nastavne godine.

– Škola može održati nastavu subotom na sljedeći način: osnovne škole koje rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnome tjednu bilo manje od pet nastavnih dana (subote 11. siječnja 2020., 18. travnja 2020., 2. svibnja 2020. i 13. lipnja 2020.), srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada, napisala je ministrica Divjak.

Škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Županijskoga upravnog odjela.

– Preporuka je da zimski praznici traju barem dva tjedna, od 24. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. (Badnjak – Sveta tri kralja), preporuka je da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja 2020. (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak). Škola može produljiti nastavnu godinu odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva. Ministarstvo će odobravati produljenje nastavne godine najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole”, zaključila je Divjak.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...