Sve bi žene u drugih šest mjeseci trebale imati istu plaću kakvu imaju prije porodiljnog

Makismalan iznos rodiljne naknade za drugih šest mjeseci djetetova života od 1. travnja trebao bi iznositi 5654 kune.

“Za majku koja je imala plaću ispod iznosa od 5550 kuna to znači da će ona za svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta primati puni iznos svoje plaće, dok će majka koja je imala plaću od recimo 6 tisuća kuna za drugih 6 mjeseci primati ovaj iznos”, rekla je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj i mlade.

Ipak, taj iznos i dalje je manji od prosječne hrvatske mjesečne plaće. Rodiljne naknade rasle su ovako: prije srpnja 2017. rodiljne naknade iznosile su maksimalnih 2663 kune. Nakon povećanja od 50 posto iznose 3991 kunu. U 2020. one će narasti na već spomenutih 5654 kune, što će u mandatu ove vlade biti povećanje od gotovo 3000 kuna.

Demograf Stjepan Šterc smatra da je ova mjera dobrodošla, no da lošu demografsku sliku Hrvatske treba rješavati puno ozbiljnijim koracima.

“Ne smijemo kažnajvati žene kada uđu u razdoblje porodiljnog dopusta u tih drugih 6 mjeseci. Sve bi trebale imati istu plaću kakvu imaju prije porodiljnog, ako je ona veća od tog iznosa, a one koje imaju manju, podići na taj iznos. Naravno i uključiti žene koje ne rade”, kaže Šterc za RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...