planirano smanjenje u proračunu za 3,5 posto odnosno za 2,4 milijuna kuna

U 2021. mladim Zadranima smanjuje se porezna obveza za od 50 do 100 posto!

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Na Skupštini Zadarske županije održanoj u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine usvojen je Godišnji proračun koji je planiran u iznosu od 1,342 milijarde kuna.

Veći dio proračuna nije izvorni županijski prihod već kroz decentralizirana sredstva taj novac odlazi na proračunske korisnike: ustanove u zdravstvu (717 milijuna kuna), srednje škole (159 milijuna kuna), osnovne škole (140 milijuna kuna), te ostale proračunske korisnike (40 milijuna kuna – AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka).

Prihodi Zadarske županije (bez planiranog viška) iznose 302,4 milijuna kuna, od čega izvorni prihodi Zadarske županije ukupno iznose 136,9 milijuna kuna. Ono što karakterizira ovaj proračun je prije svega pozitivno makroekonomsko okruženje – u okolnostima gospodarskog rasta i rasta zaposlenih u znatnoj mjeri oslonjenog na domaću potrošnju te nastavkom poreznih promjena očekuje se nastavak rasta plaća, što će se u konačnici dijelom preliti kroz porezni sustav i u proračun Zadarske županije.

Četvrti krug porezne reforme Vlade RH podrazumijeva povećanje osobnog odbitka građanima sa 3.800,00 kuna na 4.000,00 kuna od 1. siječnja 2020. godine što za posljedicu ima ukupno smanjenje poreznih prihoda svih jedinica lokalne i područne samouprave za oko 500 milijuna kuna, kojima država to planira kompenzirati putem pomoći.

Porezno rasterećenje mladih osoba do 25 do 30 godina života kao demografsko-socijalno-gospodarska mjera znači smanjenje porezne obveze za 100 posto odnosno 50 posto. Ovu mjeru mladi će moći ostvariti u 2021. godini kroz godišnju poreznu prijavu kao povrat poreza. Fiskalni učinak ove mjere na proračun biti će manje prihoda od poreza na dohodak u toj godini, pa je u proračunu planirano smanjenje za 3,5 posto odnosno za 2,4 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave omogućilo se povjeravanje poslova ureda državne uprave, županijama, odnosno upravnim tijelima županija. Time će se postići djelotvornije i učinkovitije obavljanje poslova državne uprave na razini najbližoj građanima. Sredstva za obavljanje povjerenih poslova državne uprave doznačavat će se iz državnog proračuna sa razdjela Ministarstva uprave. Sporazumima će se regulirati ostala pitanja o preuzimanju državnih službenika i namještenika, opreme, sredstava za rad, pismohrane i druge dokumentacije, financijskih obveza te prava i obveze ureda državne uprave u županijama. Stoga je prihodovna kao i rashodovna strana proračuna kroz aktivnost – Povjereni poslovi UDU, povećana za procijenjenih 17 milijuna kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar