Udruga pomoraca “Sveti Nikola” Vrsi prigodnim programom obilježila blagdan svetog Nikole

Kišno vrijeme nije pokvarilo proslavu Svetog Nikole u Vrsima koju je već tradicionalno, organizirala Udruga pomoraca koja u svom nazivu nozi ime istoimenog sveca, zaštitnika pomoraca, putnika i djece. Prigodni program započeo je molitvom odriješenja za sve pokojne pomorce koju je u Parku Vrških pomoraca predvodio župnik don Alojz Knežević. Nakon molitvenog dijela, predstavništvo udruge, na čelu s predsjednikom Nevenom Predovanom položilo je vijenac u more kao znak sjećanja na sve koji su svoj život ostavili moru.

Program je nastavljen otkrivanjem i blagoslovom novog kipa posvećenog svim pomorcima i iseljenicima iz mjesta Vrsi. Postolje i kip visine preko četiri metra krasit će trg „Kolište“ koje je trenutno u fazi obnove.

Za sve okupljene organizirano je druženje i domjenak u vatrogasnom domu, a predsjednik udruge Neven Predovan uputio je par prigodnih riječi.

Danas se prisjećamo svih pomoraca koji su svoj život posvetili moru, te se ploveći bore ili su se borili za svoj kruh sa sedam kora. Naši iseljenici također imaju dodirnih točaka s pomorcima: i jedni i drugi su napustili svoj kraj da bi osigurali egzistenciju za svoje najmilije, naglasio je Predovan.

Zahvalio se svim sponzorima posebno Općini Vrsi, koja je velikim dijelom financirala izradu kipa.

Zahvaljujem se svim mještanima koji su financijski podržali ovaj projekt, posebno poglavarstvu Općine Vrsi na čelu s načelnikom Lukom Perinićem koji su uz nas od samog početka. Zahvaljujem i našim gostima iz Lučke kapetanije, Tankerskoj plovidbi, Sindikatu pomoraca te Pomorskoj školi, zaključio je Predovan.

Prisutnima se obratila i zamjenica načelnika Općine Vrsi, Anita Maraš koja je naglasila kako Općina Vrsi cijeni inicijativu pomoraca da s kipom održe sjećanja na sve pomorce i iseljenike. Druženje su animirali članovi KUD-a Sveti Lovre koji su na repertoaru imali pjesme o moru i pomorcima. Za svu djecu do četvrtog razreda osnovne škole osigurani su pokloni koje će sutra u 15 sati s danom zakašnjenja zbog gužve u prometu podijeliti “Sveti Nikola”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...