Ugostitelji spremni za novu stopu PDV-a od ponoći, evo što će biti sa cijenama

Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.

‘Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste. Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a u novogodišnjoj noći, a s obzirom na to da se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije’, poručuje Medak.

Naime, od početka iduće godine u sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje se odnose na sva pića – alkoholna i bezalkoholna, vino i pivo – i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.

Stopa od 13 posto na hranu i slastice prema procjenama utjecat će na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.

Još ima mjesta za poboljšanja

‘Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje. Naglašavam još jednom da je oko 70 posto ugostitelja isključeno iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići, koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina’, upozorava Medak.

Podsjeća pritom da je još 2002. Europska unija definirala pivo vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu.

‘Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90 posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li u to još i i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 posto te bi stoga i te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće, nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje padati’, smatra Medak.

Iznosi i procjene iz udruge ugostitelja koje zastupa po kojima bi ugostiteljstvo uz porezno rasterećenje, smanjenu administraciju te brisanje niza nelogičnih propisa tijekom idućih deset godina s 15 milijardi kuna prometa godišnje moglo ‘skočiti’ na dvostruko više ili na oko 30 milijardu kuna.

‘Želimo plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Sniženom stopom PDV-a i modelom kravata kojeg predlažemo za svojevrsnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata možemo podići i kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u ugostiteljskim objektima’, zaključuje Medak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...