Veliki gubitak za Hrvatsku; Uginula je zadnja periska u Parku prirode Telaščica

Društvo istraživača mora 20 000 milja objavilo je kako je posljednja populacija endemske vrste školjke periske u Parku prirode Telašćica uginula.

– Gotovo godinu dana nakon što smo prvi put ciljano posjetili naš dragi Park prirode Telašćicu kako bismo proveli istraživanje u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske s velikom tugom javljamo da je i posljednja populacija unutar Parka, koje je do nedavno pokazivalo oko 30 posto mortaliteta i borilo se protiv pomora, nažalost izdahnula, navelo je Društvo koje, inače, provodi veliko istraživanje pomora periske.

Kako su istaknuli, u uvali Magrovica početkom rujna je zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo, no samo tri mjeseca kasnije zabilježen je moratalitet cijele populacije.

– Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena kritično ugroženom, ističu.

Plemenita periska je endemski i najveći školjkaš Mediterana, te može narasti do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja.

Još ovoga ljeta primjećen je val pomora populacije školjke diljem Jadrana, a uzork tome je parazit Haplosporidium pinnae i infekcija bakterijom Mycobacterium.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...