Veliki presedan u Hrvatskoj; Pravno istospolni parovi mogu biti udomitelji

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu poništene su odbijenice za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb i Ministarstva demografije Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću, istospolnom bračnom paru.

U praksi to znači da ovaj istospolni bračni par na temelju sudske odluke ima pravo nastaviti s procedurom dobivanja i dobiti licencu za udomiteljstvo.

Veliki je to presedan koji jasno ukazuje kako u Hrvatskoj pravno istospolni parovi imaju pravo biti udomitelji, a na temelju kojega će zasigurno njih veliki broj to pravo i zatražiti, prenosi Večernji list.

– Nakon duge pravne bitke, odugovlačenja slučaja i neizvjesnosti kroz koji su morali prolaziti Ivo i Mladen od trenutka kada su se prijavili da žele postati udomitelji i nakon učestalih apela udruge Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI osobe koje su roditelji i one koji to žele postati, ovo je prvi put da je jedan sud u Republici Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni parovi – komentirali su iz udruge Dugine obitelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...