Završio štrajk: U utorak počinje škola, sindikati prihvatili ponudu Vlade

Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor. Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 posto od 1. prosinca, 1 posto od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro, objavio je Plenković na konferenciji za novinare.

Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.

- Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude, rekao je Plenković.

- Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana, rekao je Mihalinec.

- Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2, rekao je Mihalinec.

- Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, rekao je Mihalinec.

Plenković je otkrio koju su ponudu sindikati prihvatili.

- Prvi korak je 3 posto povećanje koeficijenta od 1. prosinca. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja. Konačno, dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine, rekao je Plenković a prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...