Znanstvenici ispituju važan lijek; tvrde da je na 16 mjeseci uspio stopirati širenje raka dojke

Eksperimentalni lijek koji su razvili AstraZeneca i Daiichi Sankyo mjesecima drži pod kontrolom metastatski rak dojke kod žena koje su isrcipile sve druge opcije liječenja, pokazala je prva klinička studija.

Kod pacijentica na lijeku ‘trastuzumab derukstekan’, također poznatom kao DS-8201, koje su prethodno prošle oko šest tretmana, u prosjeku nije bilo daljnjeg napredovanja karcinoma tijekom nešto više od 16 mjeseci.

‘OVO JE POZITIVNI UČINAK BEZ PRESEDANA’

Jose Baselga, šef onkoloških istraživanja u AstraZeneci, kazao je da je kod te skupine pacijentica, koje su primjenjivale druge opcije liječenja, uobičajeno dolazilo do pogoršanja stanja, tj. napredovanja karcinoma, već nakon šest mjeseci.

“Ovo je pozitivni učinak bez presedana”, kazao je Baselga za lijek koji snažne stanične otrove veže za antitijela koja se lijepe za tumorske stanice, štedeći pritom zdrave stanice koje bi se primjenom uobičajene kemoterapije oštetile.

ISPITAT ĆE SE UČINKOVITOST KOD DRUGIH RAKOVA

Studija nazvana DESTINY-Breast01 prva je od predviđenih 28 ispitivanja s lijekom trastuzumab derukstekan. Potom će se učinkovitost lijeka ispitivati u ranijim fazama tumora dojke, a također će se ispitivati njegova djelotvotrnost u liječenju karcinoma pluća i želuca.

“Ako se taj učinak uočava u ovoj fazi bolesti, mislim da lijek može biti nevjerojatno koristan kod pacijenata u ranim fazama bolesti”, kaže Baselga. Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca potpisao je sporazum o licenciranju i suradnji s Daiichijem u ožujku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...