Ana Lovrin pojasnila kako se povećao broj birača između dva kruga

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin za N1 je otkrila je li sve spremno za drugi krug predsjedničkih izbora.

Oko uskrate dozvole promatranja izbora udruzi U ime obitelji kaže da je DIP dobio dojavu da birači primaju mailove i dopise s potpisom te udruge kojima se agitira za pojedinog kandidata.

“Kako smo procijenili da udruga ne može nepristrano promatrati izbore jer agitira za jednog od kandidata mi smo danas stavili izvan snage Rješenje o dozvoli promatranja”, rekla je Lovrin.

Na pitanje kako je moguće da u drugom krugu izbora ima 5000 birača više Lovrin pojašnjava da popis birača utvrđuje Ministarstvo uprave, ali da DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci jer je tu prije svega 3000 dodatno aktivno registriranih, onih osoba koji su se prijavile da će biti birači u inozemstvu, moguće je da je netko postao punoljetan u 15 dana, moguće je da su oni koji su glasali s tzv. plavom potvrdom jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu izvadili važeću osobnu iskaznicu. Dodaje i da to nije tako velik broj na više od 3,8 milijuna birača.

“Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...