Analitičari objasnili zašto je Kolinda izgubila, komentirali i Plenkovićevu poziciju

Politički analitičari ocijenili su da je pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima kazna HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, pri čemu Bagić tvrdi da je to kazna zbog njezinog predsjedničkog mandata, Gjenero zbog koketiranja s krajnjom desnicom, a Puhovski smatra da je HDZ-u bila teret.

Žarko Puhovski smatra da je pobjeda Milanovića na predsjedničkim izborima pokazala da je kombinacija jakog kandidata i slabije stranačke mašinerije ipak uspješnija od kombinacije jake stranačke mašinerije i slabe kandidatkinje.

Uspjeh Milanovića, pa tek onda SDP-a

“Po mojem sudu, to je prije svega uspjeh Milanovića, pa tek onda SDP-a, jer je HDZ vukao Grabar-Kitarović kao teret, a Milanović je djelomice imao teret u SDP-u, i on je s time bolje izašao na kraj”, smatra Puhovski.

Dragan Bagić podsjeća da su dosadašnji izbori od 2000. nadalje pokazali da na predsjedničkim izborima nije pobijedio kandidat vladajuće stranke, ali razlika kojom je Grabar-Kitarović izgubila pokazuje stav građana prema njoj i načinu kako je obavljala svoj mandat.

“Puno onih koji su dali glas Milanoviću nisu ga dali s lakoćom, nego su naprosto birali za njih manje lošu soluciju, odnosno htjeli su kazniti Grabar-Kitarović zbog načina kako je obnašala tu funkciju”, ocijenio je.

Bagić misli da je prednost kojom je Milanović pobijedio Grabar-Kitarović iznenađujuća. “Nije neočekivano da je Milanović pobijedio, pogotovo nakon prvog kruga, no očekivala se tješnja utrka nego što je ispala”, ustvrdio je.

Davor Gjenero ocjenjuje kako je Milanovićeva pobjeda pokazala da se, iako je u prvom krugu izbora 50 posto glasova birača otišlo kandidatima desnice, izbore ne može dobiti makijavelističkom politikom računanja i podilaženjem desnici.

Makijavelizam i koketiranje s krajnjom desnicom Grabar-Kitarović

“Biračko tijelo u drugom krugu žestoko je kaznilo Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga makijavelizma, koketiranja s krajnjom desnicom i podilaženja osobama osuđenima za terorizam. Bila je na samom rubu da izađe iz ustavnoga luka i onoga što je podnošljivo u demokratskom društvu”, kaže Gjenero.

Ustvrdio je kako je Grabar-Kitarović drugi mandat izmaknuo jer je izgubila utjecaj na politički centralno orijentirane birače.

Na pitanje kako će predsjednički izbori utjecati na rezultate parlamentarnih izbora krajem godine, analitičari su iznijeli različita mišljenja.

Bagić je Milanovićevu pobjedu nazvao nezasluženim poklonom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću i SDP-u.

“Pobjeda SDP-a ne pomaže niti odmaže toj stranci, a niti HDZ-u.” Kazao je da izbori nisu riješili strukturne probleme dviju vodećih stranka – nedostatak ozbiljnih programa i rješenja za društvene probleme.

“Ne možemo ništa definitivno zaključiti oko uspjeha ili neuspjeha HDZ-a na sljedećim parlamentarnim izborima, a ovo ne bih smatrao niti kao veliku prednost SDP-a za te izbore”, procijenio je Bagić.

Hoće li Bernardić upropastiti povoljnu situaciju?

Puhovski smatra da će pobjeda Milanovića utjecati na parlamentarne izbore, a jedino je pitanje koliko će Bernardić u sljedećih nekoliko mjeseci “uspjeti upropastiti odličnu poziciju u kojoj se sada našao”.

Gjenero pak smatra kako bi ova pobjeda mogla ojačati SDP, ali postoji bojazan da će je Milanović iskoristiti za rušenje Bernardića, koje provodi posljednje tri godine, i postaviti svog kandidata.

Ocijenio je da bi SDP od ove pobjede mogao profitirati jedino ako Milanović bude dovoljno pametan da to ne napravi.

Ipak, procjenjuje da su rezultati prvog kruga izbora – na kojima je 50 posto glasova birača otišlo desnim kandidatima – bolji pokazatelj ishoda parlamentarnih izbora.

“Hrvatska u budućnosti ima alternativu ili velike koalicije SDP-a i HDZ-a ili vlade nekog desnog, uvjetno rečeno, političkog sindikata”, ocijenio je.

Glasačke listiće poništili su uglavnom Škorini birači

Prema neslužbenih podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo je značajno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug – 88.606 ili 4,36 posto.

Na pitanje čiji su to birači Gjenero i Puhovski složili su se da se najvećim dijelom radi o onima koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

Prema Bagiću, i manja izlaznost u drugom krugu nego na izborima prije pet godina, kao i veći broj nevažećih listića, može se pripisati neatraktivnim kandidatima.

“Natjecale su se dvije javnosti dobro poznate figure, zbog čega su birači glasali bez velikog optimizma i žara”, ocijenio je.

Plenkovićeva pozicija ipak nije ugrožena

Na pitanje kako će se gubitak HDZ-ove kandidatkinje odraziti na stanje unutar te stranke, Gjenero je mišljenja da će desna frakcija HDZ-a, koja je spremala pokušaj smjenjivanja Plenkovića na unutarstranačkim izborima, sada za to imati bitno manji manevarski prostor.

“Na neki način, Plenkoviću će unatoč porazu formalno njegove kandidatkinje situacija biti nešto lakša”, izjavio je.

Puhovski smatra da je Plenkoviću uspjelo većinu oponenata unutar stranke angažirati u kampanji Grabar-Kitarović, tako da mu oni sada ne mogu prigovarati o neuspjehu jer su i sami suodgovorni.

“Vjerujem da će on biti oslabljen, ali zapravo u osnovi njegova pozicija nije ugrožena”, kazao je.

Bagić je ustvrdio da politički analitičari često nastupaju kao agitatori pojedinih frakcija HDZ-a te se suzdržao od komentara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...