Antifjaka: “Današnji prosvjed zbog nedostatka ginekologa se ne odgađa zbog kiše”

Danas u 12 sati na Narodnom trgu u Zadru održat će se prosvjed „Pošto žensko zdravlje?“ protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadarskoj županiji i šire, u organizaciji udruge Antifjaka. Kako poručuju, prosvjed se ne odgađa zbog kiše.

“Početkom siječnja zadarski ginekolozi upozorili su da je u Zadru čak 13,000 žena, od čega 600 trudnica, ostalo bez primarne ginekološke skrbi odlaskom dvoje ginekologa u privatnike, odnosno mirovinu. U Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim, pa 450.000 (!) žena nema svog ginekologa/inju. Na preglede odlaze van svog mjesta ili plaćaju skupe preglede kod privatnika.

Nekvalitetno upravljanje zdravstvenim sustavom, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika/ica u privatne ordinacije ili inozemstvo te koruptivne prakse prelamaju se preko leđa onih najranjivijih u sustavu – žena, a posebice trudnica, rodilja i babinjača.

Umjesto rješenja problema koji je posebno pogodio Zadarsku županiju, problem nedostatka ginekologa/inja postaje sve rašireniji, posebice u manjim i udaljenijim mjestima.

Ne smijemo dozvoliti da se zbog lošeg upravljanja sustavom ruši kvaliteta i dostupnost primarne zdravstvene skrbi! Pobunimo se glasno protiv sustava koji ne vodi računa o našem zdravlju!

Zahtijevamo veća ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i sustav unutar kojeg su prava pacijentica na prvom mjestu! Dosta je privatizacije zdravstva!”, poručuju iz Antifjake.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...