Antifjaka: “Transparent je satirični prikaz činjenice da je gradonačelnik Dukić i sam ginekolog”

Povodom prosvjeda “Pošto žensko zdravlje?” održanog u Zadru prošle nedjelje, KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu, poslale su priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

“Transparent s gotovo udžbeničkim prikazom ženskog spolnog organa izradile su aktivistkinje za ženska prava kako bi ukazale na ulogu aktualnog gradonačelnika Dukića u procesima koji su doveli do trenutnog stanja u kojem je primarna ginekološka skrb nedostupna na prostoru Grada Zadra i Zadarske županije.

Nadalje, seksizam označava stereotipne percepcije i djelovanja kojima se žene dovodi u nepovoljniji društveni položaj. Stoga, neutemeljeno je okarakterizirati transparent kao seksistički zbog samog konteksta prosvjeda i poruke koja se njime htjela prenijeti. Ono što se može dovesti u vezu sa seksizmom jest izostanak seksualnog odgoja i razumijevanja seksizma pa je tako svaki prikaz vulve vulgaran.

Poruka je satirični prikaz činjenice da je već spomenuti gradonačelnik i sam ginekolog. Osim toga, nedostatak specijalizanata_ica, a samim tim i ginekologa_inja je dugogodišnji problem u Gradu Zadru i zadarskoj županiji koji je u fokus javnosti došao više puta pa tako i prilikom preuzimanja gradonačelničke funkcije dotičnog.

S obzirom da “punu satnicu” ima kao rukovodeća osoba na lokalnoj razini, ovim putem bi ga iznova pozvale da inicira donošenje rodno osviještenog gradskog proračuna te kao osoba iz struke objasni problematiku i zadarskom županu Longinu koji je rukovodeća osoba na razini cijele županije i najodgovornija osoba za stanje u Domu zdravlja Zadarske županije.

Drago nam je da smo uspjele privući pozornost stranačkih grupacija i da su počele aktivno razmišljati o ženskom reproduktivnom zdravlju kao važnom problemu. Žao nam je da nitko od njih svoju zabrinutost nije iskazao podrškom prosvjedu ili nekim drugim oblikom političkog djelovanja na dobrobit žena, već su se usmjerili na političke oponente (koji su u samom prosvjedu sudjelovali kao građanke i građani) time prebacujući fokus sa stvarnog problema: dugogodišnjeg zanemarivanja reproduktivnog zdravlja žena unutar javnog zdravstva.”

KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...