Banke će morati osjetno smanjiti provizije, evo koliko ćete uštedjeti

Prema istraživanju Europske komisije, hrvatski potrošači dosad su prosječno plaćali 8,23 eura naknade na svakih 100 eura prekogranične transakcije.
Izjednačavanje transakcijskih troškova dio je stalnih napora Europske komisije za stvaranje boljeg i jeftinijeg pristupa financijskim uslugama. Niske ili nulte naknade za transfer eura između članica eurozone sada su proširene i na države članice koje nisu usvojile euro.

Korist od ove mjere imat će više od 150 milijuna europskih građana i šest milijuna poduzeća izvan eurozone, piše tportal.

Prema istraživanju Europske komisije, hrvatski potrošači dosad su prosječno plaćali 8,23 eura naknade na svakih 100 eura prekogranične transakcije. Među članicama koje nisu u eurozoni najviše naknade, čak 20 eura, bile su u Bugarskoj, a najniže u Poljskoj – dva eura.

Nova pravila za slanje i primanje uplata u eurima donijet će značajne uštede. Primjerice, ako imate devizni račun u Zagrebačkoj banci, po novim pravilima provizija za prekograničnu transakciju u poslovnici iznosi jedan posto (minimalno osam kuna, a maksimalno 75 kuna) umjesto fiksnih 90 kuna, koliko je iznosila ranije. Transakcija provedena online bankarstvom pak koštat će vas samo dvije kune umjesto dosadašnjih 30 kuna.

Banke bi trebale bi građanima omogućiti besplatne transfere

Mađarska središnja banka (NHB) očekuje od banaka da građanima omoguće besplatne transfere, napisala su dva dužnosnika NBH u članku objavljenom u četvrtak na informativnom poslovnom portalu portofolio.hu.

Središnja banka već dugo tvrdi da su bankarske usluge u Mađarskoj preskupe i da ta zemlja s manje od 10 milijuna stanovnika ima previše velikih zajmodavaca.

„NBH tretira (besplatne transfere) kao poseban prioritet i koristit će sve raspoložive alate da bi postigla taj cilj”, napisali su u članku dužnosnici središnje banke Lajos Bartha i Lorant Varga.

Mađarska u ožujku planira uspostaviti sustav trenutnog plaćanja koji će omogućiti instant lokalne bankovne transfere za kompanije i građane.

„Gledano Iz tehnološkog aspekta, trenutna plaćanja mogu biti alternativa gotovinskom plaćanju u bilo kojem scenariju”, istaknuli su Bartha i Varga.

“Takva plaćanja mogu ipak ući u široku primjenu samo ako su i slični bankovni transferi u gotovinskom i kartičnom plaćanju također besplatni”, dodaju.

Banke pak upozoravaju na povećanje troškova poreza, plaća, regulacije i ulaganja u informatičku tehnologiju.

Očekuje se da će prihod od poreza na financijske transakcije ove godine dosegnuti 226 milijardi forinta (757 milijuna dolara).

Glasnogovornica mađarske udruge bankara nije mogla odmah komentirati mogući financijski utjecaj promjena u slučaju ukidanja naknada na transfere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...