Beroš najavio rješavanje nedostatka ginekologa i pedijatara u Zadru

Kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da je s premijerom Andrejem Plenkovićem vrlo ozbiljno razgovarao jer ga je zanimalo ima li što neprimjereno u njegovu ranijem životu i oko imovine.

Kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš novinarima je prvo rekao da su na sjednici Odbora za zdravstvo razgovarali o brojnim pitanjima, da problema u sustavu zdravstva ima puno te koji mu je primarni problem koji treba riješiti.

“Razgovarali smo danas doista o brojnim pitanjima. Iznio sam svoje promišljanje o trenutnom stanju, od toga treba krenuti.

Budući da sam radio kao pomoćnik ministra, doista imam uvid u pravo stanje stvari”, kazao je Beroš.

“Pitanje zdravlja je pitanje od osnovne važnosti. Problemi su veliki, liste čekanja možda i nisu prioritet. primarni problem je nedostatak liječničkog kadra”, dodao je Beroš te kazao kako je taj problem, poput onoga nedostatka ginekološkog kadra u Zadru, onaj koji treba hitno rješavati. Također je kazao kako će se u ponedjeljak u 9 sati sastati sa svim akterima koji su bitni za rješavanje problema neisplaćenim prekovremenih sati liječnicima, zbog čega su liječnici svojevremeno i pokrenuli tužbu.

“Razgovarat ćemo sa svim zainteresiranim čimbenicima, u ponedjeljak u 9 sati sazvan je sastanak za Hrvatskom liječničkom komorom, sindikatom i zborom, počet ćemo razgovore na tu temu.”

Novci će se naći

“Premijer je upoznat s problemom, novci će se naći. Svjesni smo problema, ne bježimo od njega kao do sada. Problem isplata plaća je do sada neadekvatno tretiran. Vrhovni sud RH dao je svoje shvaćanje u kojem je jasno rekao mišljenje”, kazao je kandidat za ministra zdravstva i dodao:

“Budući da smo mi legalisti, potrudit ćemo se ispoštovati takvo mišljenje i naći načina da obeštetimo liječnike. Dakle, to je moj odgovor. Sredstva će se naći.”

Također je dodao kako bitnim smatra da se ne ide u daljnje tužbe, tj. kako je potrebno spriječiti potencijalne troškove koji bi došli iz takvih sudskih sporova.

“Mislim da je stvar takva da ne smijemo dopuštati daljnje tužbe. Znamo da bi brojni drugi liječnici mogli tužiti. Trebamo spriječiti daljnje troškove, naći način obeštećenja.”

“Odgovorni smo ljudi, odgovorno ćemo analizirati problematiku i naći rješenja”, kazao je još Beroš.

Na pitanje novinara je li s premijerom razgovarao o tome ima li nešto u njegovom životu što bi možda moglo dovesti do problematičnih situacija, Beroš je kazao kako je s premijerom o tome vrlo ozbiljno razgovarao.

“Premijera je zanimalo je li nešto neprimjereno u mom ranijem životu, o tome smo razgovarali i to vrlo ozbiljno.”

Kako riješiti problem nedostatka liječničkog kadra

Što se tiče problematike nedostatka liječničkog kadra kao što je onoj u Zadru gdje kronično nedostaje ginekologa i pedijatara, Beroš je dao nekoliko potencijalnih rješenja za takve probleme.

“Upravo smo o tome razgovarali na saborskom odboru. I oporbeni političari imaju određena rješenja, lokalna samouprava se mora uključiti u taj problem. Imamo primjer Sućurja na Hrvaru gdje je dan stan na korištenje stranoj liječnici koja pruža zdravstvenu skrb.” Uz to, liječnike bi se moglo motivirati financijskim stimulacijama, a moglo bi doći i do preraspodjele osoblja.

“Preraspodjela osoblja je također jedan način rješavanja problema, a može se i na neki način animirati ljude povećanim plaćanjem liječnika da rade u nekim regijama koje nisu centar Hrvatske i tako. Osnovno je da od problema neću bježati, jasno je da je to gorući problem.”

Što smatra o slučaju Srebrnjak i hrvatskim studenticama u Wuhanu

Što se tiče slučaja bolnice Srebrnjak, ustvrdio je da se “svatko tko je vodio veliki projekt ne osjeća dobro kada ostane bez tog projekta”.

Međutim, Srebrnjak je ustanova koja je u vlasništvu Zagreba i oni su odgovorni za vođenje te ustanove, a Ministarstvo samo nadgleda je li sve provedeno prema zakonu. Imam svoje osobno mišljenje, ali kao ministar zdravstva moram promišljanja temeljiti na zakonskom postupanju, dodao je.

Komentirajući slučaj četvero hrvatskih državljana koji se boravili u Kini, za koje je jučer rekao da će biti pregledani, dok oni tvrde da nisu prošli nikakav pregled, kazao je da je jučer dobio informaciju od ravnatelja HZJZ-a da su svi naši državljani u Kini dobro, da su pregledani, da se planira njihov transport do Pariza. Razgovarali su i o modalitetima prebacivanja iz Pariza u Hrvatsku.

“Bilo mi je rečeno da po njihovom kliničkom stanju neće trebati hospitalizacija nego da će biti na kućnoj njezi uz stalan nadzor epidemiologa. Francuzi koji osiguravaju prijevoz sigurno ne bi prevozili osobe koje su inficirane”, pojasnio je.

SDP-ov član odbora Željko Jovanović izjavio je na sjednice da je Berošev istup na Odboru bio korektan i da s tim nema problema. No, dodao je, ovoj je Vladi istekao rok trajanja i nijedna promjena više ne može donijeti ništa dobro.

Ocijenio je da bi za Hrvatsku bilo dobro da se što prije raspišu novi izbori jer ova Vlada ne uživa povjerenje, a resor zdravstva je važan resor i sve što je učinjeno u mandatu bivšeg ministar Kujundžića dovelo je do toga da se zdravstvo nalazi pred kolapsom.

“Zato sumnjam da će Beroš moći nešto učiniti. On će, gdje god zatraži naš savjet, imati pomoć i potporu nas u oporbi, ali ne možemo glasati za njegov izbor jer smatramo da je Vladi istekao rok trajanja. Beroš snosi dio odgovornosti za teško stanje u zdravstvu jer je bio dio Kujundžićeva tima, no to mu može biti i prednost jer zna što je loše pa konkretnim potezima može učiniti određene pomake”, ocijenio je Jovanović.

Mostova članica odbora Ines Strenja, koja je glasala za njega iako je oporbena zastupnica, rekla je da Beroš ima njezinu podršku.

“Pitam se samo zašto je premijer Plenković ovako dugo čekao. Izgubili smo tri godine, a mogli smo za to vrijeme neke stvari u zdravstvu već pokrenuti. Vodila sam oba dosadašnja opoziva bivšeg ministra navodeći u čemu je problem, a sada smo dali podršku Berošu jer vidimo da on sve te probleme pozna i spreman je razgovarati, što je jako bitno, tim više što već sad nudi i određena rješenja“, rekla je.

Strenja vjeruje da će u Berošu imati sugovornika, a to je bitno jer teče posjednja godina mandata, a Beroš može povući neke poteze po kojima može ostati upamćen kao netko tko je ipak nešto učinio, navevši pritom primjer dosadašnjeg nerješavanja problema plaćanja prekovremenog rada liječnika, za što nije bilo sluha.

Na novinarsko pitanje smeta li je što je Beroš bio u najužem timu bivšeg ministra, Strenja je uzvratila da je Beroš posljednje dvije godine bio Kujundžićev pomoćnik ali da nije bio desna ruka ministra Kujnundžića.

“Njegova desna ruka bili su njegovi ljudi iz Hrvatske zore s kojima je komunicirao izvan ministarstva i koje je uspio postaviti u većinu upravnih vijeća i menadžment bolnica. A Beroš je bio pomoćnik koji je pokrivao uski segment i tko god je s njim radio vidio je kako je brzo i kooperativno rješavao konkretne goruće stvari. Bivši je ministar prvenstveno rješavao političke križaljke u hrvatskom zdravstvu, što nije dobro“, zaključila je Strenja.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...