Cestitka_Uskrs

Dukićev savjetnik ne odbacuje mogućnost pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima

Analitičar koji je četiri mjeseca prije izbora predvidio da će Zoran Milanović postati predsjednik, komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić, inače savjetnik gradonačelnika Branka Dukića, u RTL Direktu komentirao je može li SDP dobiti HDZ na parlamentarnim izborima.

Naime, prema rezultatima istraživanja CRO Demoskop, koje je provela agencija Promocija plus, SDP stoji bolje nego HDZ.

Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto.

To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na tek 16 posto.

HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mjesto s 26,9 posto potpore (prosinac 2019. – 27,3 posto). Iako je prednost SDP na razini statističke pogreške, ovo je prvi put da stranka koju vodi Andrej Plenković nije relativni pobjednik.

Posljednji put SDP je na prvom mjestu bio početkom 2016., kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko.

“Nije iznenađujuće da rezultat na predsjedničkim izborima i pobjeda kandidata kojeg je SDP podržavao, da njima nekakav vjetar u leđa. Za nekakve bolje analize pričekao bih najmanje još mjesec dana. Činjenica je da SDP već mjesecima smanjuje svoju razliku i da se jako približio HDZ-u”, kaže Trogrlić i upozorava da je razlika između HDZ-a i SDP-a još uvijek unutar statističke pogreške.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...