Erol Gaši: “Kampanja HDZ-a u Zadru je bila prljava i huškačka, a kad su počeli spominjati komuniste znao sam da će Milanović pobijediti”

Današnju emisiju Željke Čačko posvećujemo sedmim predsjedničkim izborima na kojima je s 52,67 posto glasova Zoran Milanović pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović. S gostom emisije SDP-ovim vijećnikom Erolom Gašijem razgovarala je o socijalno-političkom značaju njegove pobjede, njegovoj uvjerljivoj prednosti u bastionu HDZ-a i prljavoj kampanji vladajuće stranke koja je kulminirala fizičkim napadom na SDP-ovog čovjeka u Zadru.

Što je Hrvatska pokazala i što su hrvatski građani poručili izborom Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske?

– Mislim da su prije svega poručili upravo ono što je bio slogan Zorana Milanovića, a to je da žele normalnu Hrvatsku i Hrvatsku koja se više neće dijeliti, Hrvatsku koja će biti po mjeri običnog čovjeka i Hrvatsku koja želi ići u budućnost, Hrvatsku koja se želi prestati baviti prošlosti, što su naše temeljne vrijedonosti kao što je Domovinski rat, to treba zapamtiti, nikad ne treba zaboraviti ali je vrijeme da se konačno okrenemo budućnosti.

Što znači to normalno?

– To znači da onaj ili ona koja misli drugačije u ovoj državi ne bude izvrijeđana, ne bude na kraju krajeva i fizički napadnuta a to je slučaj koji smo imali, da ne bude verbalno napadnuta, a to je normalna Hrvatska, Hrvatska u kojoj se može misliti drugačije, kritizirati, ali i Hrvatska u kojoj će se poštovati osnovne vrijednosti pa i Ustav Republike Hrvatske.

E sad, da li su hrvatski birači poklonili svoje povjerenje Milanoviću ili je Kolinda lošom kampanjom punom gafova pod navodnike zaslužna za njegovu pobjedu?

– Bila je kombinacija, puno puta sam kritizirao Davora Bernardića, sadašnjeg predsjednika SDP-a, no u ovom trenutku mu moram odati priznanje da je izabrao odličnog kandidata za predsjednika RH i Zoran Milanović je definitivno osoba koja je povukla, ajmo to tako reći lijevije i glasače centra da glasaju za njega. Treba biti realan i reći da je SDP u ovom trenutku imao jednog izrazito jakog kandidata, s druge strane, dosadašnjoj predsjednici nije bilo lako u utrci. Sjećate se početnih anketa gdje je ona imala ogromnu prednost, no kada se Zoran Milanović uključio u utrku ta razlika je počela kopniti iz tjedna u tjedan sve više. To pokazuje snagu samog kandidata na lijevici i mislim da Zoran Milanović usudit ću se reći nije bio mrzak niti dijelu desnog centra i to je definitivno ona prevaga koja mu je donijela pobjedu u oba kruga. Ono što sam odmah nakon prvog kruga rekao je da ne treba glasove Miroslava Škore preliti, ljudi koji su birali Škoru nisu glasali za Kolindu i to se pokazalo i u drugom krugu, uvjeren sam da je dio glasača otišao na stranu Milanovića. Gafovi Kolinde Grabar-Kitarović? Ja sam jedan od onih koji se ne bi previše bavio suparničkim taborom, ne samo kod Kolinde nego i u cijeloj kampanji HDZ-a, pogledajte kampanju u Zadru koja je bila izrazito prljava, izrazito huškački nastrojena, u trenutku kad su počeli spominjati komuniste, bio sam uvjeren da će Zoran Milanović pobijediti. Kad se HDZ služi tim metodama, to je znak da oni ne vjeruju u pobjedu.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...