Cestitka_Uskrs

HDZ-ovci potvrdili: “Vozimo birače koji žele na birališta”

U Mostaru se očekuju još veće gužve zbog, kako je javila reporterka N1 Đenana Kaminić Puce, “organiziranih autobusa od strane HDZ-a”.

“Od ranog jutra pristiže velik broj građana kako bi dali svoj glas. Još prije 7 sati, prije nego su otvorena biračka mjesta u Mostaru, vladale su ogromne gužve, veliki red bio je ispred škole.

Slobodno možemo reći da je izlaznost, što se tiče Mostara, mnogo veća nego što je to bilo u prvom krugu. Veće gužve očekuju se u poslijepodnevnim satima, pogotovo zbog najava organiziranih autobusa od strane HDZ-a za građane koji žive u udaljenijim mjestima i nemaju mogućnost da glasaju”, javila je.

“To su nam potvrdili u HDZ-u Bosne i Hercegovine, kazavši da su sve učinili i kako će danas tijekom dana učiniti sve da ni jedan građanin koji želi glasati ne bi ostao kući bez te mogućnosti, naročito i zbog manjka konzularnih predstavništava u Hercegovini”, dodala je reporterka.

Podsjetimo, prvom krugu predsjedničkih izbora svoje biračko pravo u Bosni i Hercegovini ostvarilo je oko 24.000 građana.

Potpredsjednicu Državnog izbornog povjerenstva Vesnu Fabijančić-Križanić u subotnjem Novom danu pitali su kako DIP gleda na slučajeve organiziranog prijevoza do biračkih mjesta, što se uglavnom odnosi na BiH – je li to, i u kojim okolnostima, sporno?

“Treba odvojiti priču organizira li stranka i, ako organizira, kakav je taj prijevoz. Sam prijevoz nije sporan, podsjetit ću da su na izborima za Europski parlament bili organizirani prijevozi birača prema diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Beogradu. Dakle, to je uobičajena pojava, ovi izbori nisu izuzetak. Ali ne bi se smjelo događati da autobusi koji prevoze birače imaju bilo kakva stranačka obilježja, obilježja kandidata i da budu dostupna samo jednoj strukturi birača. Dakle, taj prijevoz treba biti kao i redovan prijevoz, bez obilježja stranaka i kandidata, morao bi biti dostupan svim biračima pod jednakim uvjetima. Podsjećam i da je danas i sutra izborna šutnja, autobusi sa stranačkim obilježjima kršili bi izbornu šutnju, a da ne kažem da segregiraju birače. Svi birači moraju imati mogućnost glasanja pod jednakim uvjetima”, kazala je.

Na potpitanje što ako stranka prijevoz organizira iz sredstava iz kampanje – bez stranačkih obilježja, potpredsjednica DIP-a kazala je:

“Tada će ta stranka u redovnom izvješću prikazivati to kao materijalni trošak.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...