Hoćemo li uopće imati pravu zimu i snijeg? Objavljena prognoza do kraja veljače

Polako ulazimo u drugu polovicu zime i mnogi se pitaju, s obzirom na dosadašnje iznadprosječno toplo vrijeme i nedostatak snijega – hoćemo li uopće imati pravu, hladnu zimu i obilniji snijeg na kopnu.

U unutrašnjosti će danas prevladavati pretežno oblačno, a uglavnom u zapadnim područjima mjestimice su mogući slab snijeg i susnježica, osobito u gorju.

Na Jadranu će biti djelomice sunčano te vjetrovito. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, u višim predjelima do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -4 do 1, na obali i otocima između 3 i 8°C. Najviša dnevna temperatura na kopnu između -1 i 3, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom od 7 do 12°C, stoji u prognozi DHMZ-a.

U ostatku tjedna na kopnu se očekuje barem djelomice sunčano vrijeme, a jutarnja magla i niski oblaci mjestimice mogu biti dugotrajni, osobito u utorak i srijedu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano.

Vjetar na kopnu uglavnom slab, u gorju i umjeren jugozapadni. Na Jadranu će jaka bura u utorak oslabjeti i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, no u četvrtak će ponovno zapuhati umjerena do jaka bura. Temperature bez veće promjene, predviđa DHMZ.

Vakula objavio prognozu do kraja tjedna

Vakula i HRT donose nešto dulju prognozu do kraja tjedna.

Do petka će na Jadranu ponovno prevladavati sunčano, uglavnom u ponedjeljak uz još dosta oblaka, te uz često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima do utorka ujutro, te mjestimice opet u četvrtak, osobito na sjevernom dijelu. I u većini kopnenog područja će biti sunčanog vremena, ali u ponedjeljak još pretežno oblačno, uglavnom u gorju i središnjoj Hrvatskoj uz mjestimičan slab snijeg, te često dugotrajnu maglu u utorak i srijedu.

Za vikend se povećava vjerojatnost mjestimične kiše, te juga, jugozapadnjaka i zamjetnijeg porasta temperature, koja će do tada u većini krajeva biti oko prosječne za ovaj dio siječnja, na kopnu gdjekad vjerojatno i malo niža, posebice ujutro, piše HRT.

Ponedjeljak: Hladno i suho, na Jadranu orkanska bura

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno i uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3°C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, tek ponegdje uz mogućnost slabih oborina. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

U gorskim krajevima oblačno, mjestimice uz slabu susnježicu ili snijeg. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -4 do 2°C, a uz obalu između 5 i 10°C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -1 do 2°C, na moru između 6 i 8°C. Najviša dnevna od 6 do 9°C, uz obalu između 10 i 13°C.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano s umjerenom i jakom burom. Jutarnja temperatura od 4 do 7°C, a najviša dnevna između 10 i 12°C.

Od utorka do petka stabilnije, ali ujutro hladnije

Od utorka u kopnenom području uglavnom suho i djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, koja se ponegdje može i dulje zadržati, osobito u utorak i srijedu. Jutra hladna, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za doba godine.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano. Potkraj tjedna sa zapada naoblačenje s kišom. U utorak će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a u četvrtak će ponovo prolazno ojačati. U petak će zapuhati jugo.

Što kažu dugoročne prognoze?

A budući da je iza nas pola zime, meteorolozi su već krenuli s proučavanjem dugoročnih modela za mjesece koji su pred nama. Servis Severe Weather Europe tako je jučer objavio što nas očekuje u veljači, a najavili su i kakvo bi moglo biti proljeće.

S obzirom na to da će se nad većim dijelom Europe i Azije zadržavati visok tlak zraka, i tijekom veljače se na tom području očekuju temperature iznad prosjeka za to doba godine. To znači da se dodatno produljuje vjerojatnost da nad kontinentalnom Europom neće biti pravog zimskog vremena. Kako napominje Severe Weather Europe, uvijek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka jer hladna fronta može prijeći preko Europe, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala vjerojatnost. Kako krećemo u veljaču, tako polarni vrtlog polako gubi na snazi i bilo kakva veća promjena u dinamici, u smislu dolaska hladnog zraka, bila bi prekasna za stvaranje održivog obrasca hladnog vremena.

Kakvo je proljeće pred nama?

Prema ECMWF-modelu Severe Weather Europe dobio je uvid u to kakvo bi moglo biti i ovogodišnje proljeće u Europi.

ECMWF model nastavlja sličnu priču kao i zimski obrazac. Vidljiva je prevaga visokog tlaka zraka na sjeveru Tihog oceana, zapadnim Atlantikom i Europom.

S obzirom na tlak zraka, i u ožujku, travnju i svibnju se u Europi i Aziji očekuju temperature zraka više od prosječnih za to doba godine.

Što se tiče padalina, na jugu Europe očekuje se sušnije vrijeme, što je u korelaciji s višim tlakom zraka. Kontinentalna Europa trebala bi imati prosječne količine padalina, što znači da se ne očekuju dugotrajna sušna razdoblja. Niži tlak nad Atlantikom mogao bi dovesti do veće količine padalina u središnjoj i sjevernoj Europi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...