Hrvatska već u svibnju ograničava rad nedjeljom? U hitnu proceduru idu izmjene dva zakona

O raskolu među samim trgovcima dovoljno govori i to što se oni sami, okupljeni u udruženju trgovine HGK, još nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se postaviti prema radu nedjeljom. U Komori se nadaju da bi se trgovci mogli dogovoriti

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat ubrzava rad na novim zakonskim rješenjima kojima bi se ograničio rad nedjeljom, piše u srijedu Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama, mijenjala bi se dva zakona – Zakon o trgovini i Zakon o radu, koji bi se u Vladinoj proceduri, prema očekivanjima upućenih, trebala naći do svibnja. Ipak za to će, kažu iz Vladinih krugova, biti potrebna barem još jedna runda razgovora Horvata sa sindikatima i poslodavcima.

“Tek kada se postigne dogovor među socijalnim partnerima zakonski prijedlozi ići će pred vladu”, kaže taj izvor za Jutarnji list.

No te suglasnosti zasad nema. Nema je ni među samim trgovcima, a ni između poslodavaca i sindikalaca. I dok je stav sindikata da rad nedjeljom treba zabraniti ili barem znatno ograničiti, dio trgovaca (uglavnom iz segmenta prodaje prehrambenih proizvoda) podržava takve prijedloge dok drugi dio njih smatra da rad nedjeljom ne treba ograničavati te ističe da bi takav potez, koji nedjeljom stavlja ključ u bravu samo trgovina, bio protuustavan.

O raskolu među samim trgovcima dovoljno govori i to što se oni sami, okupljeni u udruženju trgovine HGK, još nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se postaviti prema radu nedjeljom. U Komori se nadaju da bi se trgovci mogli dogovoriti na zatvorenom sastanku koji je najavljen za srijedu poslijepodne. Usporedo sa sastancima samih trgovca, i ministar Horvat se sastaje sa socijalnim partnerima, piše Jutarnji list u srijedu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...