Iz Mađarske stiglo sumnjivo meso, hrvatska inspekcija hitno krenula u kontrolu

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačala je kontrolu biosigurnosnih mjera na farmama na području Hrvatske koje drže perad, nakon što je istočna Europa zabilježila porast visoko patogene influence ptica H5N8 s više od 10 prijavljenih slučajeva u četiri zemlje EU-a.

Slučajevi ptičje gripe zabilježeni su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćila je Veterinarska inspekcija, napominjući da je prvo izbijanje bolesti zabilježeno u Poljskoj u populaciji purana nakon što je u blizini Lubelskie pronađen zaraženi divlji jastreb.

Veterinarska inspekcija je izvijestila da je 16. siječnja od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila službeni zahtjev za žurno postupanje.

Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestilo je mađarskog tijelo za veterinarstvo da je meso peradi koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8, te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu tim virusom, dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama dopremljeno 5416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.

Veterinarska inspekcija napominje da za taj podtip virusa dosad nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi, već je zarazan za perad i druge ptice.

Ptičja gripa je zarazna bolest domaće peradi i drugih ptica, koju uzrokuje tip A virusa influence. Jako patogeni sojevi virusa dovode do visoke stope smrtnosti u većine vrsta peradi i ptica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...