Kad Nediljko Bubnjar časti; Evo gdje načelnik na meti Uskoka voli jesti, a općinski novac donirao je i HDZ-u

Bez obzira što je prije nepune dvije godine ulovljen s prstima u pekmezu, HDZ-ov načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar nastavio je po starom. USKOK ga je u četvrtak opet uhitio, ponovno pod optužbom za trošenje općinskog novca u privatne svrhe. Međutim, splitski Županijski sud Bubnjara je pustio na slobodu, smatrajući da nema opasnosti od ponavljanja djela, kao ni od utjecaja na svjedoke, od kojih su neki njemu podređeni zaposlenici Općine Škabrnja.

USKOK je tijekom 2018. pokrenuo kazneni postupak protiv Bubnjara i nekih njegovih suradnika u Općini zbog zloupotrebe položaja, odnosno trošenja općinskog novca u privatne svrhe. Riječ je bilo o više od 800.000 kuna potrošenih za privatne potrebe u dva njegova mandata do 2017. godine. USKOK je u međuvremenu podigao optužnicu protiv Bubnjara, tereteći ga da je stotine tisuća kuna ne baš bogate općine na području posebne državne skrbi trošio za vlastite potrebe, primjerice na luksuzne hotele, u kojima je bio sa suprugom i prijateljima, na restorane, parfeme, odjeću, torbe, pa čak i na kišobrane. Ta je optužnica potvrđena lani na sudu te je postala pravomoćna, piše Jutarnji.hr.

Bez mjera opreza

Međutim, Bubnjar je ovaj tjedan ponovno uhićen pod optužbom da je nastavio plaćati privatne troškove općinskim novcem i nakon 2017. te unatoč procesuiranju. Tereti ga se da je tijekom 2018. u restoranima, mesnicama, hotelima i slično na teret općine potrošio “novih” 140.000 kuna. USKOK je stoga podnio prijedlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Međutim, nadležni sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je taj prijedlog, ocijenivši da ti razlozi nisu osnovani. Pritom Bubnjaru nije odredio ni neku od mjera opreza, tako da se načelnik Škabrnje može vratiti na svoje radno mjesto i nastaviti raspolagati službenim karticama i novcem.

Da stvar bude još bizarnija, postoje indicije da je Bubnjar dugogodišnju praksu nastavio i tijekom prošle godine, plaćajući općinskim novcem jelo i piće u zadarskim i drugim restoranima. Policijski istražitelji kod njega su prošloga tjedna tijekom pretresa pronašli i svježe račune iz restorana, među ostalim otprije mjesec dana, koji se teško mogu povezati s općinskim poslovima.

Prema USKOK-ovoj optužbi, Bubnjar je 2018. debitnom karticom Općine podizao veće iznose gotovine, više od 100.000 kuna, od čega 31.000 kuna uopće nije opravdao.

Još oko 110.000 kuna potrošio je, priopćio je USKOK, plaćajući “usluge i proizvode u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama mješovitom robom, trgovinama sportske odjeće, specijaliziranim trgovinama kožne galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama na autocesti te na drugim prodajnim mjestima”.

Kopačke i kofer

Od toga je tijekom samo te jedne godine čak 45.600 kuna potrošio u restoranima, gosteći se više od 40 puta što sam, što s prijateljima, ali navodno i sa stranačkim kolegama, tako da su neki računi premašivali iznos od 5000 kuna. Omiljeni restoran bio mu je Gladne oči u Zadru i Zagrebu, a često je posjećivao i restoran Sabunjar u Zadru te restorane Zlatni medo, Vinodol i Sofru u Zagrebu. Ta su se “gošćenja” često odvijala i vikendima te u kasnim večernjim satima, piše Jutarnji.hr.

Bubnjar je također oko 34.000 kuna općinskog novca potrošio u mesnicama i raznim trgovinama.

Kupovao je i sportsku opremu, primjerice kopačke za iznos od nepunih 1200 kuna, kofer i slično, a zanimljivo je da je jednom prilikom platio i smještaj u hotelu Solaris u Šibeniku i to u vrijeme kad je, prema navodima iz njegova putnog naloga, bio na službenom putu u Zagrebu. Iako je na raspolaganju imao službeni automobil, načelnik je 15.000 kuna potrošio na najam vozila i cestarinu. Čak je i kaznu za prometni prekršaj od 1000 kuna platio općinskim sredstvima.

I šećer za kraj. Bubnjar je općinski proračun, prema optužbi, koristio i za pomaganje svojoj političkoj stranci. Naime, on je 30. svibnja prošle godine, iako je to nedopušteno, iz općinske blagajne dao donaciju od 4000 kuna HDZ-u, pri čemu ju je navodno uredno evidentirao, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...