Kino Zona otvara godinu s pobjednikom Zlatnog globusa za najbolji strani film, glavnim favoritom za Oscara

Kino Zona “jaše dalje”. Na programu su nagrađivani filmovi južnokorejske, makedonske, ali i hrvatske kinematografije koji su prošle godine oduševljavali publiku na raznim festivalima.

Zadarska publika će moći uživati u igranim filmovima, ali i zanimljivim dokumentarcima te u razgovoru ugodnom s nagrađivanim autorom Nebojšom Sljepčevićem.

Godinu otvaraju u petak, 10. siječnja u 20 sati, svježim pobjednikom Zlatnog globusa za najbolji strani film, ujedno i glavnim favoritom Oscara u istoj kategoriji, južnokorejskim filmom Parazit. Gotovo da nema ljestvice najboljih filmskih ostvarenja 2019. bez ovog majstorskog ostvarenja pri samom vrhu. Mišljenje s kritikom dijeli i publika koja je primjerice u Cannesu, po završetku projekcije, neprekidno pljeskala punih osam minuta. Parazit je bizaran spoj tragedije i komedije koja progovara o užasima kapitalizma. Režiju potpisuje Joon-ho Bong, publici poznat po filmovima „Okja“ , „Memories of Murder“ i „Snowpiecer“.

Tjedan dana kasnije na repertoaru je scenarsitički laureat prošlogodišnjeg Cannesa nominiran za Zlatni globus i Europsku filmsku nagradu, francuski film Portret djevojke koja izgara. Riječ je o intrigantnom filmu tematike lezbijske ljubavi u 18. stoljeću kroz motiv slikarstva. Film propitkuje značenje roda, spola i seksualne orijentacije, problematizira temu neželjene trudnoće i nezadovoljstva dogovorenom udajom. Hrvatsku premijeru imao je na netom završenom Human rights film festivalu u Zagrebu, a u Kino Zoni ga možete pogledati u petak 17. siječnja u 20 sati.

Makedonski izvanserijski dokumentarni film Medena zemlja koji je osvojio publiku i kritiku diljem svijeta, u Kino Zonu dolazi tri dana kasnije. Vizualno i narativno očaravajući, film progovara o suvremenom odnosu čovjeka prema prirodi, beskrupuloznoj eksploataciji i zanemarivanju iste u svrhu maksimiziranja profita. Projekcija se organizira u suradnji s udrugom Eko Zadar, a po završetku slijedi moderirani razgovor s brojnim gostima na temu pčelarstva, zaštite okoliša i dr. Film Medena zemlja, prednominiran za dvije nagrade Oscar u kategorijama najboljeg dokumentarnog film i najboljeg igranog filma, na programu je u ponedjeljak 20. siječnja u 20 sati.

Prvi hrvatski dokumentarni film na HBO-u, laureat više od 15 raznih nagrada diljem svijeta, jedan od najboljih hrvatskih dokumenaraca od samostalnosti, film Srbenka na rasporedu je 23. siječnja u 20 sati. Riječ je o filmu koji tematizira nacionalizm i ksenofobiju, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata. Tema je obrađena kroz niz kazališnih proba za pripremu predstave „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića o ubojstvu istoimene djevojčice tijekom zime 1991. u okolici Zagreba. Probe postaju kolektivna psihoterapija s obzirom na to da glumci dolaze s različitim pozadinama, iskustvima i pogledima na temu. Po završetku projekcije usljediti će razgovor s autorom filma, Nebojšom Sljepčevićem, aktualnim dobitnikom nagrade Vladmir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti

Mjesec zaključuju 31. siječnja u 20 sati projekcijom dokumenarnog filma Diego Maradona o najkontroverznijoj ličnosti nogometne povijesti. Dana 5. srpnja 1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna možete kupiti u uredu Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) svakog radnog dana od 08 do 14 sati te ispred ulaza u Koncertnu dvoranu Kneževe palače 45 minuta prije početka projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...