Kuhate li i vi na ovom ulju? Odmah prestanite! Može izazvati opasne promjene na mozgu koje potiču depresiju i teške bolesti

Bilo da na njemu pržimo namirnice ili ga dodajemo u salatu, sojino ulje koristi velik broj obitelji. U SAD-u je, konkretno, upravo sojino najčešće korišteno jestivo ulje. Međutim, ne dajte da vas zavara to što je napravljeno od soje, koja se ponosno predstavlja kao zdrava namirnica.

Osim što izaziva dijabetes i pretilost, sojino ulje također može dovesti do genetskih promjena u mozgu, koje posljedično izazivaju neurološke poremećaje uključujući tjeskobu, autizam, Alzheimerovu bolest i depresiju, pokazalo je novo istraživanje provedeno na kalifornijskome sveučilištu Riverside.

Modifikacija važnih gena

Znanstvenici su učinak sojina ulja proučavali na miševima. Jedna skupina dobivala je hranu bogatu normalnim sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da je sojino ulje modificiralo ekspresije stotinjak različitih gena u području hipotalamusa te tako izazvalo različite upale i neurološke poremećaje te negativno utjecalo na metabolizam. Obje vrste sojina ulja imale su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Najviše pati hormon sreće

Promijenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa shizofrenijom, depresijom i Alzheimerovom bolešću. Najveće posljedice pretrpio je gen zadužen za lučenje oksitocina, hormona koji potiče zbližavanje s drugima i osjećaje euforije.

Promjene u funkciji toga gena povezuju se s depresijom i autizmom. Premda još ne znaju koji točno sastojak sojina ulja izaziva takve promjene, znanstvenici savjetuju da nipošto ne pretjerujete s njegovom konzumacijom, prenosi Science Daily.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...