Kujundžić: “Situacija u Zadru nije alarmantna, trudnice nisu bez ginekologa”

Alarmantnu situaciju u kojoj je 14 tisuća Zadranki, među kojima 600 trudnica, odlaskom dr. Marić i dr. Perovića ostalo bez ginekologa, u sinoćnjem je Direktu komentirao Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

“Situacija je sljedeća… Ne samo u ginekologiji, imamo manjak ponekoga liječnika. Situacija nije alarmantna, trudnice nisu bez liječnika, postoji u Zadru odlična ginekologija u bolnici, a isto tako, zadnjih godinu dana, imajući u vidu manjak ginekologa, Vlada je poslala na specijalizaciju 50 ginekologa. Sad radimo plan specijalizacija na pet godina. Gdje god imamo takve probleme, reagiramo specijalizacijom i planiranjem pa Hrvatska nije u krizi. To ne znači da najbolji kadar treba pustiti da ode iz Hrvatske”, kazao je ministar pa se osvrnuo na činjenicu da u Zadru postoje samo četiri ginekologa i 9000 pacijentica:

“To je netočno, standard je 4500 do 9000, većina ih ima 6000. Samo nekoliko timova ima oko 8000. To ne znači da to treba popraviti. Teško je raditi s 9000 pacijenata, ali riječ je o kvalitetnim ljudima koji se najlakše nose s takvom situacijom.”

Pitanje je hoće li se odmah riješiti taj problem u Zadru jer bez obzira na sve, situacija nimalo ne obećava.

“Trudnice mogu očekivati da će imati svoje ginekologe. U prosjeku dajemo dvostruko više specijalizacija nego posljednjih godina”, ističe Kujundžić.

No, zabrinjava podatak da u Hrvatskoj 440.000 žena nema svog ginekologa! To sugerira potrebu za ispravljanjem situacije.

“Kad se taj broj radi, radi se o tome i da se djevojčice od 12 godina računa u podatke. Tako da je taj broj osjetno manji i neki ginekolozi zbog disperzije moraju putovati desetke kilometara”, govori Kujundžić i osvrće se na problem pacijentica koje se ne brinu dovoljno o svom zdravlju:

“Nažalost, kod nas se misli da nije moguće da se nešto dogodi dok se ne dogodi i trudimo se učiniti sve kako bi se to promijenilo.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...