Lani 224 osobe pregazile nekoga i pobjegle, 19-godišnjakinja policajca “pospremila” u zadarsku bolnicu

U nedjelju navečer u prometnoj nesreći u Orehovici, u Međimurskoj županiji, smrtno je stradala 49-godišnja pješakinja, a vozač je pobjegao. Bježanje s mjesta nesreće u Hrvatskoj je već postalo praksa iako je vlada ljetos drastično povećala novčane kazne za bijeg s mjesta nesreće, a propisane su i zatvorske kazne od jedne do osam godina ako je osoba teško ozlijeđena te od tri do 15 godina ako je nesreća imala smrtne posljedice za jednu ili više osoba.

“U 2019. godini evidentirana su 224 prekršaja po čl. 175. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno prekršaj u kojem vozač motornog vozila ne ostane na mjestu prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen. Također je evidentirano 5036 prekršaja po čl. 176. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno prekršaj u kojem vozač, u prometnoj nesreći u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće”, odgovorili su Indexu iz MUP-a.

U cijeloj 2018. je zabilježeno 236 prekršaja zbog napuštanja mjesta prometne nesreće u kojima je bilo poginulih ili ozlijeđenih osoba. Godinu dana prije bilo je 275 takvih prekršaja.

U samo mjesec dana u Hrvatskoj smo imali niz prometnih nesreća, od kojih su neke bile i sa smrtnim ishodom, a krivci za te nesreće su pobjegli.

Prošlog su tjedna iz zagrebačke policije objavili da traže vozače dvaju automobila koji su naletjeli na djecu te su se obratili građanima kako bi im pomogli u otkrivanju vozača.

Nepoznati crni automobil u ponedjeljak, 13. siječnja, oko 16.35 naletio je na križanju Ljudevita Posavskog i Nodilove na dječaka koji je bio na zebri. Djetetu je pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti, a policija navodi da je zadobilo lakše ozljede.

Pola sata ranije, na križanju Golikove i Zagrebačke avenije, u prometnoj nesreći je bijeli Mercedes naletio na djevojčicu koja je u toj nesreći zadobila lakše ozljede.

Prije desetak dana, točnije 8. siječnja, u Koprivničkoj ulici u Sokolovcu (Koprivničko-križevačka županija) nepoznati vozač koji je dolazio iz smjera Koprivnice kod kućnog broja 39 udario je u lijevu bočnu stranu Renaulta slovenskih registracija kojim je iz suprotnog smjera upravljala 49-godišnjakinja. Nakon nesreće nepoznati vozač nije zaustavio vozilo, nego je pobjegao.

Nekoliko teških nesreća u kojima su krivci pobjegli bilo je i u prosincu.

Tako je 21. prosinca na pješačkom prijelazu u Osijeku na poznatog 45-godišnjeg glumca Aleksandra Bogdanovića naletio 22-godišnji vozač, a zbog pretrpljenih teških tjelesnih ozljeda glumac je preminuo.

Dvadesetdvogodišnji mladić vozio je bez položene vozačke dozvole, udario je glumca i nakon toga pobjegao s mjesta nesreće, a trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela.

S obzirom na to da je Bogdanović preminuo zbog posljedica udarca, očekuje se teža kvalifikacija prvog kaznenog djela za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, za što je predviđena kazna do 15 godina zatvora, dok je za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi predviđena kazna do tri godine zatvora.

U prosincu je, pak, u Gospiću 19-godišnja vozačica automobilom udarila u 52-godišnjeg pješaka koji je hodao uz kolnik. Uz nju je u automobilu bio i 21-godišnji suvozač, ali ni oni nakon nesreće nisu stali kako bi pružili pomoć pregaženom pješaku, pozvali hitnu pomoć i policiju, nego su pobjegli, a potom se vratili kako bi s kolnika uklonili desni retrovizor koji im je otpao s automobila. Interventni policajac kojeg su udarili i teško ozlijedili bio je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Zadru.

Ovo je samo nekoliko nesreća u kojima su krivci pobjegli, a koje su se dogodile u posljednjih mjesec dana, no prošle ih je godine bilo još.

U rujnu 2019. uhićen je vozač koji je u Donjoj Podgori (Krapinsko-zagorska županija) pobjegao s mjesta nesreće u kojoj je naletio na 64-godišnju pješakinju koja je na mjestu preminula, a nakon bijega s mjesta nesreće skrivio je još jednu prometnu nesreću.

Uslijed neprilagođene brzine, 26-godišnji vozač izgubio je nadzor nad vozilom i prešao na suprotnu stranu kolnika te udario u osobno vozilo kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin, a u vozilu se nalazila i putnica, 21-godišnja hrvatska državljanka koja je zadobila lakše tjelesne ozlijede. Alkoholizirani 26-godišnji hrvatski državljanin napustio je i to mjesto prometne nesreće, objavila je tada policija.

Postupanjem policije 26-godišnjak je pronađen, tada je alkotestiran i utvrđena mu je koncentracija alkohola u krvi od 1,47 promila, nakon čega je i uhićen.

U rujnu je, pak, vozač teretnog vozila u Palmotićevoj u Zagrebu naletio na osobni automobil marke Peugeot 307 kojim je upravljala 34-godišnjakinja. Nakon prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta, nepoznati počinitelj napustio je mjesto događaja bez da je ostavio svoje podatke ili pričekao dolazak policije.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski su službenici utvrdili da je u prometnoj nesreći sudjelovao 49-godišnjak koji je u trenutku izazivanja prometne nesreće upravljao teretnim vozilom marke Mercedes Sprinter.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 49-godišnjak je zbog sumnje u počinjenje prekršaja, bijeg s mjesta događaja prometne nesreće i upravljanje vozilom dok mu je izrečena zaštitna mjera, prepraćen na Općinski prekršajni sud u Zagrebu te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 25 dana, uvjetno s rokom od 10 mjeseci, novčana kazna u ukupnom iznosu od 5000 kuna te mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od šest mjeseci.

Kao što vidimo iz navedenog, ni povećanje novčanih kazni ovog ljeta nije spriječilo bježanje s mjesta prometnih nesreća. Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu u kolovozu 2019. godine, povećane su kazne za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih s 3000 do 7000 kuna na 10 do 20 tisuća kuna, kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće s 2000 do 5000 kuna na 3000 do 7000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...