“Milanović je bio smireniji i koncentriraniji, Kolinda je priznala da nema svoje ja u politici”

Druga debata između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu izbora frcala je iskrama na temu poreza, vanjske politike, nacionalne sigurnosti, vadila su se stara članstva u nadzornim odborima, stari SMS-ovi, prozivalo zbog loših rezultata Vlada i druženja s optuženim i osuđenim osobama.

‘Sučeljavanje je bilo kao da gledate domaću verziju filma ‘Gospodin i gospođa Smith’, samo bez oružja. On kao Brad Pitt, ona kao Angelina Jolie. Ovo je bilo ne samo televizično nego filmično. Na koncu ste imali osjećaj kao da gledate romantičnu komediju prepunu nadmudrivanja koja će na kraju završiti strastvenim zagrljajem. Nisam ovoliko emocija između dvoje sudionika političkog života vidio od ’90-tih. Stvarno postoji politička, i ne samo politička, kemija između njih dvoje. Prava je šteta što nemamo predsjednički par nego biramo ili predsjednika ili predsjednicu. Oni su sad već iz politike prešli u zabavu’, prvi je dojam komentatora tportala, politologa Boška Picule.

U usporedbi s prvim sučeljavanjem prije nekoliko dana na RTL-u, Picula kaže da se na ovom na HRT-u vidjelo da su povukli neke pouke. ‘Zoran Milanović je bio znatno smireniji i nije pokazivao verbalnu, pa ni gestikularnu agresiju. S druge strane Kolinda Grabar Kitarović bila je znatno energičnija, ali s obzirom da je napravila nekoliko gafova kada je u pitanju funkcioniranje države, punjenja proračuna i vanjske politike nisam siguran da je večeras bila bolja nego prije dva dana. On je definitivno bio smireniji, koncentriraniji, a Grabar-Kitarović je vjerojatno na valu dobrog dojma od prije dva dana ponovno počela griješiti’, kazao je Picula za tportal.

Ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, pobjednik ove debate je Zoran Milanović.

‘Zoran Milanović je bio znantno bolji nego na prvom sučeljavanju, Grabar-Kitarović se držala svog koncepta nepoljuljivosti i to može ostaviti dobar dojam kod onih koji površno slušaju. On je bio sadržajno bolji i bio je manje agresivan, iako je imao nekoliko manjih ispada. Ona nije odgovarala na većinu pitanja koja je on postavio. Istovremeno, ni on se na neka od njenih pitanja nije namučio odgovarajući. Ovaj put je njegova prednost očita ali daleko da bi bila dovoljna da se smatra da je stvar završena. Milanović je ovaj put pobjednik, ali ne za puno, ne za ocjenu 5.0’, prokomentirao je za tportal Puhovski.

‘Sadržajno nisu nijedno ni drugo rekli ništa novo, osim Milanovićevog inzistiranja na Leonu Suliću i Nadzornom odboru u kojem je sjedila Grabar-Kitarović. Ništa drugo novo se nije pokazalo. Optužili su opet bezuspješno jedno drugoga za državni udar. To je sad već prešlo u rutinu koja prijeti da postane dosadna. Ovaj put se Milanović bolje kontrolirao, ovaj put nije spomenuo HDZ, a na RTL-u ga je spomenuo osam puta. To ima smisla samo u stranačkoj borbi’, kaže Puhovski.

Napominje kako je Grabar-Kitarović govorila o Milanoviću kao o najgorem predsjedniku vlade, a da je Milanović spominjao Sanadera, no i Puhovski smatra da je Sanadera mogao i više spominjati.

‘Ni u vanjskoj politici nisu rekli ništa novo, tako da mi se čini da nema sadržajno ničeg novog, osim što se on bolje kontrolirao, a ona je bila obučena u socijaldemokratske boje’, kaže Puhovski, aludirajući na crveno odjelo koje je nosila Grabar-Kitarović.

Ipak Puhovski izdvaja jednu rečenicu predsjednice u kojoj je ona govoreći da je Milanović SMS-om 2015. pokušao udariti na njen ego, rekla da ona nema ego. ‘Ego znači ja. To bi značilo da nema svoje ja u politici i da je to konačno priznala’, kaže Puhovski.

Grabar-Kitarović je na sučeljavanjima, dodaje, bila bolja nego u prethodnim nastupima, a Milanović je, kaže, bio bolji, ali imao lošije završno obraćanje nego na RTL-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...