MOST u Obrovcu upozorio na ekološku katastrofu; “Ugroženi su stanovnici Masleničkog ždrila, sve do Karlobaga”

Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović, Miro Bulj, Nikola Grmoja i Ines Strenja, predsjednica Odbora za zdravstvo, te županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Šešelja – Botić ukazali su na ekološku katastrofu na rijeci Zrmanji, posebno na bazene lužine i istaknuli da će se u Hrvatskom saboru boriti da se ova situacija ovako ne nastavi.

“Što nam govori činjenica da nakon stotina milijuna kuna državnog novca utrošenih u više sanacija imamo ovakvu ekološku katastrofu? Jesmo li kao država sposobni upravljati vlastitim vrijednim resursima? Jesmo li uopće svjesni razmjera štete i ugroze koja je već stvorena te one koja još prijeti? Jesmo li kao društvo svjesni da je u ovom slučaju korupcija i kriminal na svim upravljačkim razinama stvorila trajne, nesagledive posljedice, da se radi o zločinu jer je cijelom kraju iznimne jedinstvene ljepote ugrožena budućnost i perspektiva“, poručio je bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta Slaven  Dobrović.

Dobrović je naglasio da imamo i Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša, i Inspekciju zaštite okoliša, i USKOK i DORH, ali kao da i nemamo ništa osim klijentelističko – koruptivno – kriminalnu hobotnicu koja već preko 20 godina proždire potencijale za uzlet Hrvatske kao zemlje blagostanja.

“Tražimo hitnu reviziju svih dosadašnjih sanacija, utvrđivanje i kažnjavanje odgovornih, te hitnu sanaciju koja će trajno i kvalitetno otkloniti daljnju ugrozu ovog jedinstvenog kraja Zrmanje i Novigradskog mora,“ zaključio je Dobrović.

Strenja je istaknula da treba jasno i glasno reći “dosta je da je Obrovac grad slučaj.”

“Ovime što se događa, lošom sanacijom, nebrigom vladajućih,  desetljećima se, ne samo ugrožavaju stanovnici ovog kraja, nego potencijalno nakon izlijevanja otopine lužine i crvenog mulja ugroženi su stanovnici i Masleničkog ždrila, sve do Karlobaga“, poručila je Ines Strenja.

Naglasila je da, dan nakon što smo preuzeli predsjedanje Europskim vijećem, gdje bi mi trebali biti primjer kako se odnosi prema okolišu u Obrovcu imamo primjer ekološke katastrofe i nebrige za okoliš.

Bulj je istaknuo:

„Most je u saborsku proceduru uputio zakon da pitke vode uđu u USTAV. Iz čega bi proizašao zakon o zaštiti krša kako bi se zaštitilo od ovakvih štetnih projekata na našemu kršu od Zrmanje, Krke, Cetine, Jadra…. to je vlasništvo naroda, a ne nikakvih fondova, koji su opljačkali sredstva za sanaciju jer vidimo da sanacija nije obavljena. Tko je odgovoran i tko odgovara svojom imovinom“, poručio je Miro Bulj i pozvao ministra da se probudi iz zimskoga sna i riješi ovaj problem te je zaključio da će Most inzistirati da se Ustavom zaštite vode i krš.

„Ni ljudi iz ovog kraja ni rijeka Zrmanja iz koje ovaj dio Splitsko dalmatinske županije dobiva vodu ne zaslužuju ovakav tretman. Potrošeno je 130 milijuna kuna za sanaciju, a ništa nije napravljeno, svakom novom burom nanosi se lužina i uništava ovaj kanjon“, poručila je županijska vijećnica SDŽ Akcije mladih Marjana Šešelja-Botić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...