Prije točno godinu dana zauvijek nas je napustio “Barba Ratko”

Na današnji dan, prije godinu dana, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je Ratko Čulina, vlasnik legendarnog kafića “72” i dobri duh zadarske Varoši.

Barba Ratko, kako su ga svi zvali, sa svima nama je uvijek rado podijelio čašicu razgovora i žestice, a sjećat će ga se brojne generacije učenika, studenata i ljubitelja dobre glazbe.

O caffe baru 72 je novinar, publicist i rock-kritičar, pokojni Ante Perković u knjizi „Volite li Zadar?” napisao crticu:

„Barba Ratko već punih 40 godina nema konkurencije ni u Zadru, niti daleko izvan njega, što će spremno posvjedočiti i njegovi dugogodišnji gosti, kako bi se reklo, s mnogo šankova u nogama. Barba Ratko je pripadnik stare škole, sposoban samostalno držati šank i krcatu terasu od devet stolova tako da nikada ne pomiješa narudžbe i nikog ne ostavi da čeka.

Znamenit je i po obilnim normativima za kratka pića (ne postoje kod njega kratka pića, kažu vjerne mušterije), po specifičnom paušalnom načinu plaćanja kojim časti drage mu goste te golemom razumijevanju prema mladeži koja bi silno htjela piti, a već je fajrunt. Kao svaki pravi barmen, i Ratko je mala enciklopedija životnog iskustva i barskih mudrosti. Nikad nametljiv, uvijek u bijeloj košulji i tamnim hlačama, od caffe bara „72″, imenovanog po godini otvaranja, vlastoručno je stvorio kultno mjesto. Ovo je najstariji lokal u Europi koji ima istog vlasnika od samog početka, zna se pohvaliti barba Ratko kada je dobre volje…”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...