Na kruzeru u Jadranu u karanteni 7000 ljudi zbog žene sa simptomima koronavirusa

Talijanski kruzer koji trenutno krstari sa 7000 putnika, zadržan je uz obalu nakon što su se kod jedne putnice pojavili simptomi koronavirusa.

Kruzer Costa Smeralda trenutno se nalazi u blizini Civitavecchia, oko 56 kilometara sjeverno od Rima. Žena iz Macaa (54) prijavila je temperaturu i respiratorne probleme te odmah stavljena u izolaciju zajedno sa suprugom iako kod njega još nema nikakvih simptoma. Sumnja je, naravno, odmah pala na koronavirus, piše Daily Mail.

Rezultati ispitivanja trebali bi stići danas popodne, a ostalim putnicima zabranjeno je napustiti brod dok se ne vrate. Costa Smeralda potpuno je novi brod koji je pušten u promet tek u prosincu prošle godine za krstarenje Sredozemljem. Krstarenje je započelo 23. siječnja, a u četvrtak je trebao biti zadnji dan krstarenja.

Od početka putovanja, kruzer se zaustavio u mjestima: La Spezia, Savona te u Marseillesu, Barceloni i Mallorci.

Bračni par se na kruzer ukrcao u Savoni 25. siječnja. Istog dana su iz Hong Konga sletjeli na aerodrom u Milanu, piše Daily Mail.

Opća bolnica potvrdila: Nema koronavirusa u Puli

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić otklonila je u četvrtak sumnje i ustvrdila kako se u slučaju kineske turistkinje koja je od jučer smještena u bolnici ne radi o pacijentici s koronavirusom nego s običnim respiratornim simptomima.

“Cijeli sustav organiziranja i provjeravanja simptoma i funkcioniranja zdravstvenih institucija u Istri je jako dobro organiziran. Mi smo u redovitoj komunikaciji, ali u situacijama poput ove, on je i pojačan”, kazala je ravnateljica Hrstić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je kako je kineska pacijentica koja je na proputovanju iz Moskve, Zagreba, Rijeke stigla u Pulu u srijedu osjetila temperaturu i respiratorne tegobe te je pregledana u odjelu za zarazne bolesti. Po kliničkoj slici i osnovnim laboratorijskim pretragama isključeno je da se radi o koronavirusu.

“Zadržana je u bolnici radi opservacije i nezgodne situacije oko njenog smještaja. Do danas je klinički stabilno, bez temperature i respiratornih tegoba no i dalje je smještena u bolnici ne zbog zdravstvenog stanja nego iz razloga što joj treba organizirati smještaj”, naglasila je dr. Hrstić, donosi RTL.

Istaknula je kako nema nikakvog razloga za paniku i strah za stanovništvo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije epidemiolog Aleksandar Stojanović podsjetio je kako postoji određeni protokol koji se odnosi na epidemiološke indikacije odnosno na osobe koje podlježu nekom nadzoru.

“U ovom slučaju ta osoba nije bila epidemiološki interesantna jer po svim sadašnjim kriterijima koji su važeći po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije isključivo osobe koje dolaze iz dvije pokrajine gdje se pojavila sama bolest su epidemiološki interesantne. Dakle radi se o osobama koje su izravno dokazane da su bile u kontaktu s oboljelom osobom”, istaknuo je dr. Stojanović.

Dodao je kako na županijskim razinama za sada ne postoji nikakva potreba za osnivanjem nekih kriznih stožera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...