“Noću ostaju bez nadzora, sve plaćamo na ruke”; U ilegalnom domu u Slivnici Donjoj umjesto pet, boravi petnaest štićenica

Nakon potresnog događaja iz prethodnog tjedna u kojem je šestero osoba starije dobi izgubilo život na najstrašniji mogući način, u redakciju Provjerenog stigla je anonimna prijava muškarca iz okolice Zadra, zabrinutog za sigurnost vlastite rođakinje.

Bez ugovora, bez ikakvih papira, bez znanja institucija, s plaćanjem na ruke – smjestio je svoju rođakinju u udomiteljsku obitelj. On, kaže, nije imao izbora, a udomiteljica je svoje uvjete postavila tako kako jest. Umjesto pet, koliko smije imati štićenika, svjedok tvrdi da ih ima najmanje petnaest.

Nakon saznanja o mogućim nezakonitostima u radu udomiteljske obitelji ekipa Provjerenog odlazi u dotični dom, tek koji kilometar udaljen od Posedarja. U kratkom razgovoru kći vlasnice potvrđuje da su udomitelji i da imaju dozvolu za skrb o pet štićenica te da prostor za koji imaju dozvolu jest u prizemlju, dok na katu, kaže, žive oni, to jest vlasnici. Upravo taj dio izjave nikako se ne slaže s onom koju je dao svjedok za dnevnik.hr.

“Žive skupa i one koje znaju i ne znaju, razumne i nerazumne. Noću ostaju same, bez nadzora, nitko ne ostaje s njima. Ponukan onim što se dogodilo u domu, oni što su se popalili, pa tko kaže da tako neće biti i tu!?“” priča svjedok.

Reporter Mato Barišić pokušao je kontaktirati s vlasnicom udomiteljske obitelji, koja je odbila stati pred kamere tvrdeći kako je u Šibeniku te ne zna kada će se vratiti. Na upit mogu li doći u dom, vlasnica odgovara da nema potrebe jer sve, ističe, radi po zakonu. U međuvremenu Provjereno prijavljuje Centru za socijalnu skrb u Zadru dojavu koju su zaprimili te ponovno odlazi u dom, gdje susreće skupinu žena koje im potvrđuju da korisnici nisu samo u prizemlju već i na katu.

Tijekom jučerašnjeg dana javila se ravnateljica CZSS-a Zadar. Njezini djelatnici bili su u nadzoru u Donjoj Slivnici i potvrdili prijavu – udomiteljica koju je Provjereno suočilo s nepravilnostima u radu radila je mimo zakona.

Prema najnovijim informacijama s terena, od dolaska ekipe Provjerenog udomiteljica panično zove obitelji korisnika i poručuje da čim prije dođu po njih, donosi dnevnik.hr.

Kako je Mato Barišić razotkrio novi slučaj nepravilnosti u skrbi za starije osobe te što su izjavile pučka pravobraniteljica i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, doznajte u večerašnjem Provjerenom na Novoj TV!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...