Opasnost raste, u Hrvatskoj se obavljaju pripreme za novi virus

Broj pacijenata zaraženih novim koronavirusom u kineskom gradu Wuhanu popeo se iznad 500. Dosad je umrlo više od 17 ljudi. Slučajevi zaraženih prijavljeni su i u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau, piše Večernji list.

Svijet je u strahu od novog virusa, a opasnost od širenja raste jer će milijuni Kineza otputovati ili su već na putu zbog Kineske nove godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će danas donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i poteškoće s disanjem. Iz Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” doznajemo da su oni već održali sastanke te da rade na protokolima za prihvat pacijenata sa simptomima koronavirusa.

“Naša služba održala je sastanke, radimo na protokolima za prihvat takvih pacijenata. Nismo prometna, ali smo turistička zemlja, no imamo vremena ako se ta stvar, ne daj Bože zahukta, da se pripremimo”, kazao je doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”.

“Ne možemo promijeniti infrastrukturne probleme koji se rješavaju između epidemijskih faza. Obično nema sluha da se za te stvari izdvajaju sredstva kada nema opasnosti. Mi moramo biti pripremljeni za takve situacije. Potrebno je ulaganje u institucije i ljude. Tako rade zemlje u zapadnoj Europi”, kazao je Kutleša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...