Općina Kolan spiskala 425 tisuća kuna na čašćenje ministara; Trošilo se u supermarketima, restoranima, kućama za odmor…

Općina Kolan na Pagu potrošila je 2018. godine samo za reprezentaciju 425.267 kuna. Reprezentaciju zakon opisuje kao troškove “ugošćenja, darova sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda, odmora, športa, rekreacije, zakupa automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor…”

Sad gotovo sve od nabrojanog možete zaboraviti, jer u praksi se pod reprezentacijom uglavnom podrazumijeva sve ono što izabrani narodni predstavnici pojedu i popiju o trošku proračuna. Tako smo prije nekoliko mjeseci detektirali sjajan apetit Vinka Zulima, HDZ-ova načelnika Općine Seget koji je s odabranim općinarima za reprezentaciju u 2018. godini spiskao 295.704 kune. U istom je razdoblju vodstvo Grada Splita za istu svrhu utrošilo 489.559 kuna, piše Index.hr.

U Kolanu pojedu i popiju 537 kuna po glavi stanovnika općine. U Splitu je to 2,7 kuna per capita

No da smo u Kolanu na tragu pravom malom rekordu, postaje jasnije kada se iznos reprezentacije podijeli s brojem stanovnika. Tako smo došli do podatka da su splitski čelnici pojeli i popili 2,7 kuna po glavi stanovnika, njihove kolege iz Segeta nešto više od 60 kuna, a ovi iz Kolana, pazite sada – 537 kuna po glavi svakog mještanina.

Općina od 791 stanovnika spiska na reprezentaciju tek nešto manje od Splita

Kolan, naime, prema popisu iz 2011. godine ima svega 791 stanovnika.

I ukupni trošak za reprezentaciju tek nešto manji od onog u Splitu. A po mještaninu, znatno viši. U drugom dijelu kraju teksta citiramo iscrpan odgovor Općine Kolan. Uz ostalo, kažu i da su ugošćavali ministre.

Osim intrigantnih iznosa potrošenih za reprezentaciju, i Seget i Kolan imaju i načelnike HDZ-ovce. Dok je segetski Vinko Zulim stranački prvoborac, kolanski Marin Pernjak tek je lani prešao u još uvijek vladajuću stranku. Prošloga je ljeta počasnim mještaninom proglasio zagrebačkog gradonačelnika i USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, a nalazimo i njegove fotografije i s Andrejem Plenkovićem te ministrom Olegom Butkovićem.

Fascinantan popis troškova

Idemo na popis troškova. Od 170 stavki, najviše ih je, čak 43, nastalo u paškom Lorencu. Riječ je, kako nas informira internet, “o trgovačkom centru koji se sastoji od supermarketa s vlastitom pekarnicom i mesnicom, prodavaonicom širokog asortimana, od odjeće do bijele tehnike, kafića, punionica autoplina te centralnog skladišta za veleprodaju hrane i pića”.

Ukratko, općinski poglavari rado kupuju u tamošnjem supermarketu. Na račun proračuna. U 2018. godini u Lorencu su ukupno potrošili 173.442,53 kune.

Trošili u restoranima, kafićima, konobama, OPG-ovima…

Lorencu ćemo se vratiti nešto kasnije. Idemo vidjeti gdje su još kolanske vlasti trošile novac za reprezentaciju. Na podužem su popisu ugostiteljski obrt Kalun, Sikovice, bistro Pri zvoncu u Zagrebu, konoba Vinko, ugostiteljski obrt Joso, OPG Franjo Zubović, restoran Tamaris, ugostiteljska djelatnost Antonio, Hadrian d.o.o. – to je kamp i hotel u Novalji, restoran Na katine, 2200 kuna iz reprezentacije otišlo je Društvu paških čipkarica.

Tu su, nadalje, ugostiteljski obrt Stara kužina, tvrtka Send koja se bavi ugostiteljstvom, konoba Nono, autotaksi Boom, ugostiteljski obrt Madrial, Vina Ivančić, ugostiteljski obrt Didov san, konoba Tarsa, crikvenički restoran Dida, pa Žuvela d.o.o., nekoliko osobnih imena, opatijski Grand Hotel Adriatic, tu je restoran Nogometnog kluba Trnje te poznati zagrebački Okrugljak. Račun knjižen 17. srpnja 2018. godine svjedoči da je tamo netko pojeo i popio 1025 kuna Općine Kolan.

PVC tanjuri i med s kaduljom na trošak stanovnika Kolana

Sada ćemo detaljnije o iznosima. Iz kolanske Općine poslali su nam popis računa, ne prema datumu nastanka, nego knjiženja. Najveći iznos od impresivnih 22.876,50 kuna knjižen je zadnjeg dana 2018. godine i otišao je glasovitom Lorencu, tek nešto više od 21.125 kuna za Grand Hotel Adriatic knjiženih 11. prosinca. Dotičnom su hotelu iz kolanske blagajne plaćena još dva računa – 9568 kuna te 6995 kuna. Valja spomenuti i 18.687,50 kuna koje su otišle za stavku “Celje-Zvuci otoka Paga Žuvela d.o.o.”

Iz Općine Kolan dobili smo i nekoliko računa iz Lorenca pa smo vidjeli da tamo kupuju PVC tanjure, med s dodatkom kadulje, Splendor čačkalice, vrećice za otpatke, kavu za filter aparate, vodootporni flaster, bijele tacne, rukavice, daske za rezanje, kanister za vodu, kante za mlijeko s poklopcem, juneći ramstek, svinjski kotlet, svinjski vrat, paški sir… mnogo toga neophodnog za funkcioniranje jedinica lokalne uprave i samouprave.

Pitanje se samo nameće – je li moglo malo skromnije? Index ga je postavio kolanskim općinarima i dobili opširan odgovor.

Zašto su troškovi opravdani?

“Troškove smatramo opravdanima iz sljedećih razloga”, počinju u mailu kolanski općinari pa nižu opravdanja:

“Troškove reprezentacije ne stvara isključivo načelnik, već troškovi reprezentacije nastaju i radom Jedinstvenog upravnog odjela, Općinskog vijeća, Turističke zajednice Općine Kolan te ostalih udruga koje djeluju na našem području. Troškovi raznih manifestacija, promocije kulturne i povijesne baštine, gostovanja visokih dužnosnika RH te gostovanja susjednih općina i gradova s izaslanstvima, općina i gradova izvan Hrvatske, kao i gostovanja same Općine Kolan, KUD-a Bartul Kašić, DVD-a Kolan, turistički sajmovi ulaze u troškove reprezentacije“, stoji u prvom dijelu kolanskog odgovora.

Što, logično, znači da postoji i drugi:

“Općina Kolan se kao destinacija odlučila brendirati kao gastro središte otoka Paga te kao prepoznatljiva gastro destinacija u Hrvatskoj i svijetu te ulažemo mnogo napora, a samim time i novaca da to zaista i postanemo. Glavni brend koji plasiramo u svijet je, naravno, već poznati Paški sir, ali i sve vezano uz to, kao što je paška janjetina i paška skuta. Kroz velike manifestacije, kao što su Say chesse and run (Otok Pag trail), Skutafest, Fešta od janjetine, Fešta od sira, postajemo prepoznatljiva gastro manifestacija čiji dijelovi financiranja idu kroz troškove reprezentacije”, stoji u drugom dijelu.

Hrvatski ministri, eto, valjda nisu čuli za paški sir

Treći nam je najdraži:

“Općina Kolan sudjeluje kao partner u provedbi velikih projekata koje realiziramo u suradnji s raznim ministarstvima te je tijekom godine ugostila više puta ministre, pomoćnike ministara, državne tajnike i ostale dužnosnike. Isto tako, Općina Kolan je bila gost u raznim ministarstvima te je kao poklone rado poklanjala naš najpoznatiji paški sir kupljen od OPG-ova i još jedne sirane na našem području“, objašnjavaju iz Općine Kolan jer, valjda, hrvatski ministri nisu nikad čuli za sir s Paga i nemaju dovoljno novaca da ga kupe, pa je red da ga kušaju o trošku kolanskih obveznika.

Ovo je naša zlobna primjedba kojom smo nakratko prekinuli odgovor Općine Kolan. Slijedi novi nastavak:

Baština, ponos i trošenje para

“Općina Kolan njeguje svoju bogatu nematerijalnu baštinu kroz KUD Bartol Kašić i ponosi se svojom najmlađom skupinom koja je u prošloj godini nastupala na raznim manifestacijama u zemlji i izvan nje od kojih ćemo izdvojiti nastup u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima, na humanitarnoj manifestaciji Zvuci otoka Paga u Opatiji, kao i 2 međunarodna nastupa u Sloveniji. Općina Kolan aktivno sudjeluje u sufinanciranju ovakvih događanja, pa tako dio financiranja ide kroz trošak reprezentacije”, hvale se općinari s raskošnim troškovima za reprezentaciju.

Nije to sve, pisali su nam i o aktivnoj promociji svoje sredine na sajmovima što, bože moj, košta pa se također pokriva kroz reprezentaciju.

Da parafraziramo slogan portala iz jedne od susjednih država  – ako su vas uvjerili, onda ništa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...