Položen kamen – temeljac za gradnju nove Studentske menze sa studentskim paviljonima

U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru danas je položen kamen-temeljac za gradnju nove Studentske menze sa studentskim paviljonima, u kojima će po završetku gradnje biti smješteno ukupno 284 studentica i studenata. Kamen-temeljac postavili su studenti zadarskog Sveučilišta Renato Nović i Gloria Grbić, nakon čega su simbolično početak radova označili rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Sveučilište u Zadru je od svog osnivanja 2002. godine sanjalo ovaj dan; dan kada će ovaj dio Grada, nazvan Novi kampus, istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa. Ulaskom u realizaciju idejnog rješenja pokazali smo duboku svijest da smo dio  Europske Unije koja nam omogućuje korištenje financijskih sredstava za gradnju sveučilišne infrastrukture. Naša misija je društveno-kulturno i gospodarski pridonijeti razvoju u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu, i to u jednome – činiti Hrvatsku zemljom prilika mladima za studij, život i rad; činiti Zadar gradom, a Zadarsku županiju područjem istinskih mogućnosti za mlade za studij, život i rad i svima drugima koji žele razvijati sebe i svoje životno i okruženje, istaknula je rektorica Vican, pozdravljajući nazočne uzvanike, ministrica Pavića, izaslanicu ministrice znanosti  i obrazovanja prof. dr. sc. Branku Ramljak, zadarskog gradonačelnika Branka Dukića i zamjenika župana Šimu Vickovića sa suradnicima, kao i bivše rektore Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Damira Magaša i prof. dr. sc. Antu Uglešića.

U novoj zgradi studentske menze sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru bit će smješteno ukupno 284 studentice i studenta. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe. Studentski restoran će imati 500 sjedećih mjesta, posluživat će 3.800 obroka dnevno. Studenti će dobiti poseban prostor za učenje, dnevni boravak, praonicu, spremišta, čajne kuhinje, slastičarnicu i dr. Arhitektonsko rješenje zgrade studentske menze s paviljonima  predstavio je autor projekta Vedran Pedišić.

Zgrade slijede europski trend spajanja različitih funkcionalnih cjelina koji daje puno bolji kreativni proces. Priroda teži jednostavnosti a to bio i naš poziv, da pokušamo jedan kompleksan sadržaj što više pojednostaviti, rekao je Pedišić, koji je predstavio moderna arhitektonska i tehnološka rješenja te načine na koji je osigurana pristupačnost osobama s invaliditetom.

Izgradnjom studentskog doma i studentske menze Sveučilište u Zadru čini tek prvi korak u podizanju kvalitete studentskog standarda i studentskog života, pokazujući se time kao značajan visokoobrazovni, znanstveni, gospodarski, društveni i kulturni čimbenik kako u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, tako i u Hrvatskoj. Nakon predstavljanja projekta uzvanici su na gradilištu svjedočili svečanom postavljanju kamena-temeljca uz prigodni nastup studentske pjevačke skupine A. K. A. Crescendo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...