Cestitka_Uskrs

Pupić Bakrač: “Mario Neboder, Joso Istambulski i Longin sve diktiraju, bez iskaznice nema rada u bolnici”

O krahu zdravstvenog sustava u zadarskom kraju oglasio se županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Sve je to posljedica, tvrdi, dugodišnjeg političkog kadroviranja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– U posljednje vrijeme provlači se u javnosti teza kako je zdravstveni sustav u gradu Zadru i županiji pred kolapsom. To nije točno. Ako 25 000 žena nema ginekologa, 1200 djece nema pedijatra, Opća bolnica nema patologije, Hitna je sve samo ne hitna… onda se radi kolapsu sustava, a ne o predkolapsnom stanju. Najnesposobniji župan u povijesti županije uvjerava nas da će sve biti u redu. Jedino čime se taj narcis sustavno bavi u svom mandatu je PR , iskače iz paštete s promo člancima i sponzoriranim objavama na Facebooku koje plaća iz proračuna županije. Sa slikama u pozi Cezara koje prate te objave poručuje nam kako on nešto smisleno radi, kako je pametan i sposoban.

Nekidan na Dnevniku RTL-a zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije Mario Kožul tvrdi da je sve pod kontrolom, upravo zapošljavaju nove liječnike… i tako bla, bla… Problem je jedino u tome što viđeni član HDZ-a Mario Kožul, poznatiji u gradu pod nadimkom Mario Neboder, nema pojma što govori i o materiji o kojoj govori. Naime dotični je završio hotelijerstvo u Opatiji. Kako je došao na mjesto zamjenika ravnatelja Doma zdravlja Bog te pita.

Zdravstvo je u lošem stanju u cijeloj državi. Budući je Zadar peti po veličini u RH, atraktivan primorski grad ugodan za život, kod nas bi ti problemi trebali biti manje izraženi u odnosu na ostatak države, a oni su kudikamo veći. Zašto je tomu tako? Osim što znatno više za svoj rad mogu zaraditi u inozemstvu i privatnom sektoru u Zadru postoji i dodatni problem. U svaku poru zdravstvenog sustava uvukla se politika (čitaj HDZ). U bolnici ili bilo gdje drugdje ne možete biti šef odjela, bilokakav rukovodeći kadar bez partijske knjižice i amenovanja stranke. Joso Istambulski na partijskim kružocima tvrdi kako je bolnica HDZ-ova te kako tamo ne treba zapošljavati politički nepodobne kadrove. Koliko je mlade ljude briga za politiku i političare možda najbolje govori TV prilog s prošlogodišnje norijade gdje gotovo niti jedan maturant nije prepoznao Bernadića na slici, a pola njih niti premijera. Zar stvarno netko očekuje da će oni kada teškim radom i učenjem završe fakultet poštovati autoritet politike, nesposobnjakovića, neradnika. Pored bolje plaćenih poslova u inozemstvu i mogućnosti otvaranja privatne prakse oni bi trebali odabrati rudaranje u lošem javnom sektoru gdje su im zapovjedna linija Mario Neboder, Joso Istambulski, Longin i slični.

Stanje je loše i neće biti bolje kao što tvrde Mario Neboder i Longin. Bit će gore jer smo upali u nepovratnu spiralu. Što je manje doktora u javnom sektoru veće su gužve, sve više ljudi ide u privatne ordinacije. Potreba za doktorima u privatnom sektoru rapidno raste uz puno bolje plaće i uvjete. Većina specijalizanata Opće bolnice Zadar neće ostati raditi u istoj nakon završetka specijalizacije. Dosadašnji trend odlaska doktora iz javnog sektora samo će se još brže nastaviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...