Svaki treći dan jedna žena u Hrvatskoj umre od raka vrata maternice, na dnu smo po broju preživjelih

Gotovo svaki treći dan u Hrvatskoj jedna žena umre od posljedica raka vrata maternice. Kada je o toj bolesti riječ, mi smo pri samom europskom dnu po broju preživjelih. Kako bi se podigla svijest, obilježen je Dan mimoza.

Spolno prenosivom infekcijom HPV-om tijekom života zarazit će se 80 posto ljudi. Lijek ne postoji, a kondom ne pruža potpunu zaštitu od njega pa liječnici preporučuju cjepivo.

“Moramo se osvijestiti da treba cijepiti djevojčice i dječake dok još ne stupe u spolni kontakt jer tada je zaštita puno veća“, ističe dr. Neda Ferenčić iz Hrvatske lige protiv raka.

HPV je u 99,7 posto slučajeva uzrok raka vrata maternice, a prema posljednjim podacima na godinu 317 žena u Hrvatskoj oboli od raka vrata maternice. Njih 125 umre.

Cvijet mimoze svojom nježnošću simbolično upućuje na važnost osvješćivanja ove bolesti. Pa je diljem zemlje održan Dan mimoza. Liječnici su građanima davali savjete i jedan od važnijih glasi: “redovito odlazite na ginekološke preglede“.

“Od infekcije do raka prođe 10-ak godina, za to vrijeme se bolest može vidjeti, spriječiti da uopće dođe do invazivnog raka i to je bit pregleda“, kaže dr. Iva Pavlović-Ružić za dnevnik.hr.

Posebno se apelira na mlade koji rano stupaju u spolne odnose, već s 13, 14 godina, a nisu baš upućeni u spolno zdravlje i spolne bolesti.

HPV je uobičajen kod oba spola, ali kod muškaraca uzrokuje manje ozbiljne zdravstvene probleme.

S obzirom na to da ne postoji lijek, Pavao Planinić, specijalist ginekologije i opstetricije za Dnevnik Nove TV je objasnio da većina infekcija HPV-om prođe sama od sebe, to jest, organizam se izbori i nema većih posljedica.

“U malom broju žena će HPV dovesti do trajne infekcije i evenutalnih promjena koje vidimo na papa testu”, kaže Planinić i dodaje da su u ranim fazama infekcije simptomi jako rijetki i nespesifični.

“To su pojačan iscjedak, koji može biti vodenast, neugodnog mirisa ili sukrvav. Jedan od bitnijih simptoma je krvarenje nakon odnosa”, kaže ginekolog te dodaje da se ozbiljniji simptomi poput boli, nažalost, javljaju u ozbiljnijim fazama bolesti.

Planinić ističe da muškarci puno rijeđe imaju posljedice tih infekcija, a najčešće su genitalne bradavice, dok je karcinom penisa jako rijedak.

Mladima poručuje da je najbolja zaštita korištenje kondoma, iako nije 100 posto sigurno, daleko je najbolja zaštita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...