Termometriranja u hrvatskim zračnim lukama zbog koronavirusa – neće biti!

Dok deseci aerodroma u svijetu provode tzv. termometriranje putnika – provjeru temperature infracrvenim termometrima i termokamerama – u Hrvatskoj se tek počelo razgovarati o nabavci takve opreme, neslužbeno doznaje tportal iz jedne u nizu državnih službi nadležnih za zdravlje nacije.

Iz Zračne luke Franjo Tuđman, točnije iz tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb d.d., obavještavaju da je za definiciju i provedbu zaštitnih preventivnih mjera nadležan Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Ministarstvu zdravstva. ‘Međunarodna zračna luka Zagreb nije zaprimila nikakvu službenu obavijest vezano uz navedeno’, odgovorili su tportalu s bivšeg Plesa.

Službene kontrole u području zaštite zdravlja ljudi obavlja Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata.

‘S obzirom na nepoznanice o putovima prijenosa i svim karakteristikama novog virusa, putnicima u međunarodnom prometu u povratku iz zahvaćenih područja granična sanitarna inspekcija savjetuje pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje putnike radi smanjenja rizika od drugih zaraznih bolesti na putovanjima. U slučaju povratka putnika s očitim znakovima respiratorne bolesti, granična sanitarna inspekcija istog stavlja pod aktivni zdravstveni nadzor sukladno propisanim procedurama’, stoji u odgovoru Državnog inspektorata tportalu.

Podsjećaju da se postupanje granične sanitarne inspekcije Državnog inspektorata temelji na Zakonu o državnom inspektoratu, a zdravstveni nadzor nad putnicima državljanima Republike Hrvatske i ostalim osobama koje dolaze u RH provodi se temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i primjenom međunarodnih zdravstvenih propisa.

‘Napominjemo kako je u koordinaciji s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva kreiran dvojezični letak koji će biti distribuiran svima uključenim u provođenje nadzora, a nalazi se na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo’, navode iz Državnog inspektorata, prilažući informativni i edukacijski letak s brojevima dežurnih epidemiologa s kojima putnik povratnik može kontaktirati u slučaju pojave simptoma povišene temperature, kašlja, otežanog disanja kako bi dobio upute te bio adekvatno zbrinut.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, ne smatra da je provjera tjelesne temperature putnika u zračnim lukama najsretnija, niti najisplativija mjera identificiranja zaraženih koronavirusom.

‘U sezoni virusnih i bakterijskih zimskih infekcija puno je veća šansa da će zaustaviti osobu koja ima gripu. Dakle netko mora stalno biti tamo i pregledati svakoga s temperaturom te osigurati upućivanje u zdravstvenu ustanovu zbog dijagnostike. To je jako velik angažman da bi se ulovila uglavnom gripa. Drugo, čovjek zaražen koronavirusom ne mora u tom trenutku ni imati temperaturu, a kasnije oboljeti’, objašnjava Kaić te je detaljna objašnjenja i upute oko putovanja i koronavirusa objavio danas u dokumentu HZJZ-a.

Napominje da bi se bolest trebala detektirati već u zrakoplovu. Ako je netko bolestan, to mora prijaviti osoblju koje će mu osigurati komfor i zaštitu ostalih putnika. Također, osoblje treba odmah obavijestiti odredišni aerodrom da dolaze s bolesnikom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...