Transparent posvađao žene HDZ-a i SDP-a: “Jadno politikanstvo”, “Sramota je da Dukić nije bio na prosvjedu”

Transparent koji su na prosvjedu zbog nedostatka ginekologa u Zadru, nosili SDP-ovi Jure Zubčić i Daniel Radeta razljutio je i žene HDZ-a.

U svom dopisu kažu kako je riječ o “jadnom politikanstvu”. Situaciju u kojoj je 13.000 žena u Zadru ostalo bez svoga ginekologa ne vide alarmanstnom, jer kako tvrde, Zadar i Zadarska županija uskoro će dobiti troje novih ginekologa specijalista.

U priopćenju kazuju:

Nažalost, pokazala se ispravnom naša procjena kako će se prosvjed „Pošto žensko zdravlje?“, kojim se željelo iskazati nezadovoljstvo i glasno upozoriti na neodrživost trenutnog zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji zbog nedostatka ginekoloških timova pretvoriti u politikantski performans koji, sramotno, nije bio lišen niti vulgarnosti i ponižavanja žena. Isto tako nažalost, umjesto stvarne problematike (ne)dostupnosti primarne zdravstvene skrbi za sve naše sugrađanke, jučer smo svjedočili neprimjerenom ponašanju i jadnom politikantstvu dvojice vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra iz redova SDP-a. Ponizili su potpuno legitiman i opravdan prosvjed kao i sve one koji su ga organizirali ili imali potrebu organizatoru pružiti potporu.

Na temelju samo njima znanih argumenata tražili su odgovornost, od onoga koji desetljećima skrbi upravo o zdravlju žena. Okrivljen je za to što je nečiji politički protivnik, bez obzira što i danas, kao gradonačelnik grada Zadra, liječi i njihove majke, supruge, sestre… Prozvan što i dalje predano radi svoj liječnički posao i pomaže našim sugrađankama oko najkompliciranijih zahvata, jer slobodno vrijeme posvećuje aktivnostima Lige protiv raka, promiče prava pacijenata, rane intervencije bolesti kod žena i mnoge druge aktivnosti na korist žena i pacijenata uopće.

Činjenica je kako trenutno stanje s dostupnosti primarne ginekološke skrbi zahtijeva više, kako zadarske žene ne mogu ostvariti svoja temeljna prava kao pacijentice, štoviše, koja ta prava i plaćaju kroz fond zdravstvenog osiguranja. U siječnju ove godine sustav primarne zdravstvene skrbi u Zadarskoj županiji ostao je uskraćen za dvoje ginekologa, a mnoge žene bez svog odabranog liječnika. Ipak, nazire se svjetlo u tunelu, barem kada je Zadar u pitanju jer će uskoro Zadar i Zadarska županija dobiti troje novih ginekologa specijalista.

Vrlo brzo stigao je odgovor žena SDP-a. Potpisuje ga Danijela Vukoša, predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar.

Poručila im je kako se gradonačelnik Branko Dukić, inače ginekolog po struci niti jednom riječju nije osvrnuo na situaciju s nedostatkom ginekologa u Zadru.

Poštovane gradske vijećnice HDZ-a i koalicijskih partnera,

kažete da su se vaše procjene vezano za prosvjed „Pošto žensko zdravlje?“ pokazale ispravnim no vaše procjene su uvijek iste jer nikada niti jedan prosvjed za ljudska i ženska prava u našem gradu niste podržale.

Da ste kojim slučajem bile na prosvjedu, a niste, svjedočile biste iskustvima žena Zadra i Zadarske županije kojima je oduzeto pravo na primarnu ginekološku zaštitu.

Onaj koji, kako kažete, desetljećima skrbi o zdravlju žena, danas je gradonačelnik grada u kojem je 13.000 žena od kojih 600 trudnica ostalo bez osnovne ginekološke skrbi.

U takvoj situaciji gradonačelnik se nije udostojio ( ili nije imao vremena) niti jednom riječju barem osvrnuti na situaciju u kojoj  se našlo 13 000 žena od kojih 600 trudnica, a kamoli pokušao iznaći rješenje.

Očekivale smo od gradonačelnika koji nije pravnik, ekonomisti ili inženjer nego ginekolog, svijest o značenju osnovne ginekološke skrbi.

Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi aktualni gradonačelnik Zadra na prosvjedu „Pošto žensko zdravlje?“ barem podržao svoje kolege i kolegice, ginekologe i ginekologinje koji rade u nemogućim uvjetima jer se od svakog od njih traži da skrbe o 9.000 pacijentica umjesto 4.200 kako je propisano zakonom.

Čitamo kao ste svjesne trenutnog stanja nedostupnosti osnovne ginekološke skrbi, ali ne vidimo koji je vaš doprinos rješavanju ovog problema, budući ste na pozicijama sa kojih to možete/morate riješiti. Stranke kojim pripadate raspolažu svim mehanizmima i polugama vlasti, od Grada, Županije do vlade u kojoj je ministar zdravstva dr. Kujundžić sa više afera nego što Zadar ima ginekologa.

Zašto ste šutnjom i nečinjenjem dopustile da se dogodi situacija ( a nije se dogodila preko noći ) u kojoj je 13.000 žena od čega 600 trudnica ostalo bez osnovne ginekološke zaštite ? A sutra će vam usta biti puna demografske obnove.

Mogle ste barem pokušati biti dio rješenja. Ili možda niste?

Nas ne vrijeđa transparent sa vaginom. Vrijeđa nas činjenica da je 13.000 žena, od toga 600 trudnica bez osnovne ginekološke skrbi.

I dopustite nam da mislimo da je borba za ljudska i ženska prava stvar svih građana i građanki našega grada, političara i političarki, gradskih vijećnika i vijećnica pa i gradonačelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...