Dio novca nestao; Vrhovni sud ukinuo presudu fra Nimcu i bankarici Bilonić

Nekadašnjem župniku fra Šimi Nimcu i bankarici Jasni Bilonić, Vrhovni sud ukinuo je presudu za prodaju crkvenog zemljišta zbog bitne povrede kaznenog postupka i tako poništio presudu kojom su još 2014. zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi bili osuđeni.

Zbog bitne povrede kaznenog postupka Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu kojom su još 2014. zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi bili osuđeni nekadašnji župnik fra Šime Nimac i bankarica Jasna Bilonić, te će suđenje početi ispočetka, doznaje se na splitskom Županijskom sudu.

Zato što je tri puta sa računa župe na svoj račun prebacio oko deset milijuna kuna, nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, splitski Županijski sud fra Šimi Nimcu je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, dok je bankarica Jasna Bilonić, koju je odvjetništvo teretilo zbog poticanja na kazneno djelo, osudilo na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na presudu su se žalili Vrhovnom sudu, koji je žalbu zaprimio 23. veljače 2015. i trebalo je gotovo pet godina da presudu ukinu i predmet vrate na novo suđenje, a pravomoćnost predsude čekali su na slobodi.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva je fra Šimu Nimca teretila da je tvrtki “Sunčani Bast” prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koje je bilo u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije.

Bankarica i tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke je fra Šimu Nimca, prema tvrdnjama optužbe, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun što je on i učinio.

Teretilo ih se i da su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil, te zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna, ali ostatak nikada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...