Zadranke žele promjenu: “Tražimo ostavku ministra Kujundžića, zdravstvo se privatizira dok žene pate”

Aktivisti Platforme za reproduktivnu pravdu i Udruge Antifjaka prosvjedovali su u nedjelju u Zadru zatraživši od premijera Andreja Plenkovića hitnu izradu Akcijskog plana za zdravlje žena čime bi se pokazalo da njegova vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu.

Prosvjed pod geslom “Pošto žensko zdravlje” okupio je pedesetak građana na Narodnom trgu iako je, kako je naglasila Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu, organiziran jer je 13.000 žena u Zadru ostalo bez svoga ginekologa te su prepuštene privatnicima kojima pregled plaćaju i po 600 kuna.

Aktivisti su nosili transparente s porukama: Skrbi li itko za javno zdravstvo, Skrbi da ne svrbi!, Primalje znaju, Zdravlje je ljudsko pravo, Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa, Zdravlje nije roba, Ginekologiju na pregled, a uz ostalo na prosvjedu se tražilo i ostavku resornog ministra Milana Kujundžića zbog njegovih afera i stanja u javnom zdravstvu.

“Danas smo ovdje jer nam naše, navodno javno, zdravstvo ne omogućava brigu o vlastitom zdravlju. Zdravstveni sustav se sve više privatizira, na štetu pacijentica!

Žensko zdravlje nikada državi nije bilo prioritet! Tu se samo rezalo i štedilo. Više od 400,000 žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa ili ginekologinju. Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim. Ovim se direktno ugrožava žensko zdravlje!

Ginekološka struka navodi maximum od 4200 pacijentica po liječniku, a prema pravilniku HZZO-a jedan liječnik trebao bi imati 9000. To znači par minuta godišnje za svaku od nas! Vrijedimo više od toga!

Zdravstvo se privatizira dok žene pate. Žene su primorane plaćati 600kn preglede kod privatnika, a već uplaćuju u javno zdravstvo. Zdravlje je ljudsko pravo! Zdravlje nije roba koja se kupuje!

Dugogodišnja nebriga za zdravlje žena, nedovoljna ulaganja u zdravstveni sustav, sve veći odlazak liječnika_ica u private prakse i inozemstvo. Sve ovo dovelo je javno zdravstvo u potpuni kaos.

Zdravstvo koje mora biti jednako dostupno svima, ne uzima u obzir potrebe žena s invaliditetom. One ne mogu dobiti kvalitetnu uslugu, one ne mogu niti ući u ordinaciju. Država direktno krši zakonski zajamčene mjere podrške ženama s invaliditetom.

Što je sa ženama koje žive u ruralnim sredinama? Što je sa ženama koje žive na otocima? Kako one dolaze do svog ginekologa? Javno zdravstvo mora biti jednako dostupno svima!

Nedovoljno se ulaže u zdravstveni sustav! Nedovoljno se ulaže u školovanje stručnog kadra!

Primalja, koje mogu rasteretiti ginekologe_inje, u Hrvatskoj kronično nedostaje. Diplomski studij primaljstva uopće ne postoji. Primalje na svojim radnim mjestima nemaju osnovne uvjete za rad!

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo zdravstva omogući primaljama samostalan rad! Krajnje je vrijeme da Ministarstvo obrazovanja omogući edukaciju primaljama i svom stručnom kadru.

Uz ministarstva, županije i gradovi su ti kojima financijsko ulaganje u javno zdravstvo mora biti jedno od glavnih prioriteta kod donošenja proračuna.

Osim ministarstva, za ovakvu situaciju u zdravstvu odgovorne su i županije i gradovi kojima pri donošenju proračuna Domovi zdravlja nisu prioritet. Planiranje financijskog ulaganja u javno zdravstvo mora biti prioritet.

Zato hitno zahtijevamo:

1.      Od premijera Andreja Plenkovića da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2020. do 2022. godine te time pokaže da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i zdravlje.

2.         Ostavku ministra Milana Kujundžića koji je raznim aferama dokazao svoju nekompetentnost i nebrigu za zdravlje građanki.

3.         Veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebno u primarnu zdravstvenu skrb i prevenciju. Pozivamo gradonačelnika Dukića i zadarskog župana Longina da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

4.         Omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji.

5.         Jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene neovisno o dijelu Hrvatske u kojem žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom. ”

 

SVJEDOČANSTVA

Djevojka sam s invaliditetom i krećem se isključivo u invalidskim kolicima. Tokom cijelog mog desetljetnog boravka u Zadru nisam imala mogućnost ostvariti zakonom zagarantirano pravo na zdravstveni pregled kod ginekologa obzirom da je sam put (nogostupi) do ordinacije u Domu zdravlja u jako lošem stanju što, za razliku od nekih drugih dijelova Grada, nikako nisam mogla samostalno savladati bez nečije pomoći. No to ni nije jedini problem za žene s invaliditetom. Naime, kada sam nekako uspjela doći uz pomoć pratnje do Doma zdravlja, trud je bio uzaludan obzirom da su ginekolozi na katu zgrade, a dizalo koje vodi do tamo je prastaro, preusko za prosječnu širinu invalidskih kolica i nije bilo u funkciji. Da ne govorim o tome da je u RH općenito jako teško naići na rijetke, arhitektonski pristupačne, ginekološke ordinacije sa stolom za preglede prilagođenim našim fizičkim sposobnostima, a pitanje je i koliko su pojedini ginekolozi upućeni u reproduktivna i ostala pitanja vezana za specifične rizike, mogućnosti i opcije za žene s invaliditetom obzirom na naše pojedine dijagnoze i fizičke mogućnosti. Obzirom da sam trenutno nezaposlena studentica, često si ne mogu priuštiti pregled kod ginekologa privatnika, a pravo na pregled kod onih u javnom zdravstvu iz navedenih razloga mi je uskraćeno čime smo kao društvena skupina stavljene u poziciju građanki drugog reda.

 

Bila sam upisana kod dotične doktorice. Na prvi pregled sam čekala devet mjeseci! Zbog tako dugog čekanja, požalila sam se nadležnom ministarstvu, na što su mi odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti. Nije bilo koristi ni žaliti se Domu zdravlja. Kad sam konačno došla na red, doktorica je bila vrlo ljubazna i s pregledom sam bila zadovoljna. Otkako je ta doktorica otišla u privatnike, ostala sam bez ginekološke skrbi. Radim po cijeli dan i jednostavno nemam vremena obijati vrata drugih prepunjenih ordinacija.

 

Na otoku gdje sam živjela do početka fakulteta, postoji samo jedan ginekolog koji je već trebao biti u penziji. Meni koja sam u drugom mjestu na otoku trebalo je 40 minuta do njega. Kad sam došla studirati u Zadar, nisam mogla dobiti ginekologa ili ginekologinju preko HZZO-a jer nije bilo mjesta, pa sam išla privatno svo vrijeme. Svaki pregled je oko 500 kn.

 

U mom gradu postoje samo privatne ginekološke ordinacije, pa moram putovati pola sata do sljedećeg grada za pregled. Na pregled obično čekam i po par sati zbog ogromne gužve (skoro cijela županija na samo 2 ginekologa), a zbog toga je pregled inače jako brz i površan, što povećava rizik od propuštanja dijagnosticiranja bolesti

 

Užasno! Nitko me nije htio upisati iako sam trudnica (doselila sam se u Zadar prošle godine) tako da trudnoću moram voditi privatno, a jedna ginekologica me upisala uz nalaz privatnika uz naglasak da ni kad rodim ne smijem doći kod nje na pregled jer je stavila napomenu da me upisala samo zbog uputnica, inače ne bi.

 

Svaka ordinacija vodi svoju politiku. Jedni upisuju prvi tjedan u mjesecu, jedni ponedjeljkom itd. Puno se čeka (minimalno 1 sat) . Maksimalno sam čekala 4 sata – a u radnom sam odnosu. Plaćanje nalaza (osim ako ne želiš ih dobiti za 7 mjeseci), plaćanje ultrazvuka, bez računa.

 

Veći broj ginekologa. Jednom me je ginekologinja pregledala u 19 h, nakon sto je pokrivala otoke. Bila sam joj u 72.pacijentica. Nemaju dovoljno opreme, ultrazvuci su im loši. Ma dajmo samo više pogledajmo istini u oči – da nedostaje kardiologa, makrofacijalnih, internista , urologa, brzo bi se našli. Ovo je izrazito vezano za žene, pa je naravno – JADNO!!!!

 

Da nas 12+ tisuća samo iz Zadra ne bude primorano plaćati privatno preglede. Iz grada Zadra gdje sam do nedavno imala ginekologa bila sam primorana razmisljati ići u Biograd, Benkovac, Šibenik upisati se ako ima mjesta naravno. Sve u svemu sramota da u današnje vrijeme žena nema svog ginekologa. Privatnici me ne zanimaju, želim imati besplatnu zdravstvenu ginekološku uslugu što bi trebalo biti normalno i što ulazi u primarnu zdravstvenu skrb koju također plaćamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...