Prodavala se na Zrću; Zaplijenjena droga vrijedna 600 tisuća eura, uhićeno 45 dilera

U zajedničkoj akciji hrvatske i slovenske policije, koja je u utorak završila uhićenjima, razotkrivena je međunarodna mreža kriminalaca, zaplijenjena droga vrijednosti veće od 600.000 eura te razotkriveni centri za proizvodnju u Sloveniji, rečeno je u četvrtak na konferenciji za medije u Ljubljani.

Predstavnici slovenske i hrvatske policije u četvrtak su na zajedničkoj konferenciji za medije iznijeli detalje o zajedničkoj akciji praćenja dviju povezanih kriminalnih skupina za ilegalnu proizvodnju i prodaju različitih droga, koja je trajala više od dvije godine, a završila uhićenjima u Hrvatskoj i Sloveniji. Otkriveno je da je centar za nabavu, proizvodnju i distribuciju narkotika bio na području Slovenije, a ona se plasirala u susjedne zemlje, najviše u Hrvatsku. Pritom je navedeno kako su kokain i heroin stizali s Bliskog istoka i iz Južne Amerike.

Kako su naveli vođa ljubljanskih kriminalista Damjan Petrič i ravnatelj slovenske kriminalističke policije Boštjan Lindav, radilo se o dugotrajnom praćenju i istrazi međunarodne kriminalne udruge u kojoj je u utorak zaplijenjeno oko 5 kilograma kokaina, 10 kilograma heroina, 30 kilograma kanabisa i 25 kilograma amfetamina te 6300 tableta ekstazija, što su se većinom plasirali u Hrvatskoj.

Slovenski kriminalisti istaknuli su da ih posebno brine činjenica da su po prvi put dokazali da se u Sloveniji proizvode velike količine amfetamina, jer su u otkrivenim skladištima spomenute grupe, na području više policijskih uprava, otkrili  materijale za proizvodnju još oko 300 kilograma amfetamina.

U akciji privedeno 45 sumnjivih osoba, imovinska korist oko 1,3 milijuna eura 

Zaplijenjena droga kod onih članova kriminalne udruge koji su uhićeni u Sloveniji procjenjuje se na 600.000 eura. Smatra se da je skupina do sada stekla nezakonitu imovinsku korist od oko 1,3 milijuna eura i da su raspolagali velikim količinama novca, pa će se kriminalistička istraga o mreži i njenim članovima, osobito o financijskom dijelu, nastaviti.

Slovenski kriminalisti ističu odličnu suradnju koju su u razotkrivanju skupine imali s hrvatskim kolegama, ali i s tužiteljstvima obiju država, ali potvrdili su da su surađivali i s policijama nekih drugih država, poput Austrije i Španjolske.

U zaključnoj akciji u Sloveniji sudjelovalo je 460 slovenskih policajaca i kriminalista.

Istragom je utvrđeno da je 45 privedenih članova spomenute kriminalne udruge izvršilo najmanje 61 kazneno djelo zabranjenog prometa i proizvodnje ilegalnih droga, u policiji je zbog pokretanja kaznenog postupka zadržano njih 16, od kojih će protiv većine vjerojatno biti određen pritvor, potvrdila je i ljubljanska tužiteljica Tamara Gregorčič.

Većina osumnjičenika već ima policijski dosje povezan s aktivnostima na području droga, a jedan od njih, za kojega se pretpostavlja da je cijelu organizaciju vodio, potječe iz okolice Kamnika kod Ljubljane, a već je bio osuđivan i u zatvoru.

Većina droga plasirala se u Rijeci, Zagrebu i na Pagu

O hrvatskom dijelu zajedničke akcije i uhićenjima u Hrvatskoj govorili su na konferenciji za novinare Božo Barbarić, voditelj službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz policijske uprave Rijeka, te Zoran Nikolić, policijski djelatnik Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, također iz riječke policije.

Oni su istaknuli odličnu suradnju sa slovenskim kolegama “skoro na dnevnoj bazi” i to, kako su dodali, ne samo u ovom slučaju otkrivanja kriminalne skupine za proizvodnju i prodaju narkotika, nego i onu vezanu na ilegalnu prodaju oružja, ubojstva itd.

Po riječima predstavnika hrvatske policije, u koordiniranoj akciji sa slovenskim kolegama u Hrvatskoj je u utorak u zaključnoj akciji uhićeno 6 hrvatskih državljana, dok je osumnjičen i državljanin Srbije, koji hrvatskoj policiji nije bio dostupan.

Prema ocjeni hrvatski policijskih djelatnika, “centar” za proizvodnju i prodaju te plasiranje narkotika dviju povezanih kriminalnih skupina bio je zapravo u Sloveniji, dok se je većina droge plasirala na tržište u Hrvatskoj, na području Rijeke, Zagreba, Paga (Zrće) i to u većim količinama.

Za sada se šest osoba, povezanih s akcijom izvedenom u utorak, nalazi se u zatvoru, a za jednim osumnjičenikom “se traga”, a u akciji je zaplijenjeno 8 kilograma različitih droga, među kojima su i marihuana i kokain.

Hrvatski policijski djelatnici ocijenili su da su dvije skupine, ona u Hrvatskoj i ona u Sloveniji, bile međusobno povezane, ali da je zapravo centar operacija bio u Sloveniji, gdje se proizvodio amfetamin.

U Hrvatskoj je u vezi sa spomenutom policijskom akcijom i prijašnjom istragom izvršeno 30-ak dokaznih radnji, a kaznena djela osumnjičenih kvalificiraju se kao proizvodnja i prodaja zabranjenih droga, ali u “težem obliku”, kroz “udruživanje u zločinačku organizaciju”. Procjenjuje se da su ostvarili zaradu od oko 70 tisuća eura. Prema podacima slovenske policije, osim u Hrvatskoj i Sloveniji droga se prodavala i u Austriji te Bosni i Hercegovini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...