Žene s 57 i pol godina i 32 godine staža mogu u prijevremenu mirovinu

Nakon odustajanja od povećanja radnog vijeka, Hrvatska se vratila na sporiji režim ujednačavanja radnog vijeka žena i muškaraca. U ovoj godini prve uvjete za mirovinu stječu žene rođene 1962. godine ako su skupile 32 godine i šest mjeseci radnog staža, piše u utorak Večernji list.

Datum rođenja određuje točno vrijeme stjecanja prava na prijevremenu mirovinu, koja se u 2020. godini može ostvariti s navršenih 57 i pol godina. Uz propisanu dob, minimalni je uvjet za prijevremenu mirovinu i 32 i pol godine radnog staža, navodi dnevnik.

Za godinu dana, minimalna dob za prijevremenu mirovinu penje se na 57 godina i 9 mjeseci i tako će se postupno povećavati sve do kraja 2029., kada istječe prijelazno razdoblje.

U punu starosnu mirovinu žene ove godine odlaze sa 62 godine i šest mjeseci, dakle dvije i pol godine ranije od muškaraca.

U prijelaznom razdoblju svake sljedeće godine granica života i staža povećavat će se za tri mjeseca, a radni vijek žena i muškaraca izjednačit će se 2030. godine! Dizanje radnog vijeka preko 65 godina zasad je odgođeno do daljnjega, podsjeća Večernji list.

U prvih 11 mjeseci prošle godine Hrvatska je dobila oko 45 tisuća novih umirovljenika, a podaci kažu da žene u pravilu rade dulje od propisanih minimalnih uvjeta.

Novost je od ove godine i niža penalizacija za prijevremene mirovine, koja se za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu smanjuje s 18 na 12 posto. Po novome, svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu kažnjavat će se s 0,2 posto manje mirovine (a ne 0,3 posto kao dosad), s tim što su penalizacije pošteđene osobe koje su se zaposlile u tinejdžerskoj dobi ili svojim ranim dvadesetima, donosi Večernji list.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...