Glasovac: “Pobačaj mora biti dostupan, a kontracepcija besplatna”

Saborska zastupnica SDP-a kaže kako svim ženama žele omogućiti siguran, besplatan i dostupan prekid trudnoće do isteka 12. tjedna gestacijske dobi. Zakonom predlažu i da kontracepcija bude besplatna, pišu Novosti.

Što nudi SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće?

Želimo svim ženama omogućiti siguran, besplatan i dostupan prekid trudnoće do isteka 12. tjedna gestacijske dobi. Istovremeno, predlažemo snažniju edukaciju o spolno odgovornom ponašanju, reproduktivnom zdravlju, planiranju obitelji i zaštiti od neželjene trudnoće. Zakonom predlažemo i da kontracepcija bude besplatna. Reguliramo dostupnost medikamentoznog prekida trudnoće do 9. tjedna u svim bolnicama u Hrvatskoj, a ne kako je danas slučaj, samo u Rijeci i Puli. Želimo i osigurati dostupnost ove medicinske usluge svim ženama u svim dijelovima Hrvatske tako da sve bolnice moraju osigurati dovoljan broj liječnika koji nisu pod institutom priziva savjesti.

Pobačaj, iako je legalan, nije ni dostupan ni besplatan?

Besplatan nije toga što je postojećim zakonom propisano da troškove prekida trudnoće snosi trudnica, a cijene autonomno formiraju zdravstvene ustanove i kreću se od 1.800 do 3.500 kuna. S druge strane, brojni liječnici, u nekim dijelovima Hrvatske čak i cijele bolnice, onemogućavaju ženama pružanje ove zakonom pripisane zdravstvene usluge zbog osobnih uvjerenja. Time je bolnicama dana autonomija, a kazne za onemogućavanje pobačaja nisu primjenjive jer su u važećem zakonu propisane u dinarima.

Navodite i kazne za ustanove?

Pravo liječnika na odbijanje pružanja usluge zbog osobnih uvjerenja i pravo pacijentice na zdravstvenu uslugu moraju se uravnotežiti. Ne smije se dogoditi da se konzumira jedno pravo nauštrb drugoga. Država je dužna osigurati provođenje zakona, a sankcionirati kršenje istoga.

Lani u ožujku istekao je rok, prema odluci Ustavnog suda, da se donese novi Zakon o prekidu trudnoće. Kakva je daljnja procedura?

Naš zakon će se raspraviti kada se za to steknu poslovnikom propisani preduvjeti. Prvi je mišljenje matičnog saborskog Odbora za zdravstvo. Drugi je mišljenje Vlade, koje neće tako brzo ugledati svjetlo dana jer u HDZ-u su unutarstranački izbori i ideološki prijepori pa vodeći ljudi HDZ-a ne žele zbog kalkulacija otvarati ovu temu. Tako će prava žena na legalan, siguran i dostupan pobačaj još neko vrijeme biti žrtve ideološkog, ali i karijernog rata za fotelje koji bukti unutar HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...